На манипулациите и агресията в усвояването на пари, ДФЗ ще отговори със завишен контрол

Ако първоначалните инвестиции в одобрени проекти не бъдат изпълнени, договорите ще бъдат прекъснати, а получените субсидии изискани обратно задно с лихва
Снимка на БГНЕС

Снимка на БГНЕС

Манипулациите и агресията в усвояването на пари са факт, който ще остане актуален до края на този програмен период. За това предупреди днес във Варна изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ (ДФЗРумен Порожанов.

Служителите на фонда са се сблъскали с опити за манипулации, докато оценявали проекти по отворените през 2015 г. подмярки 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”, 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани” и 4.2 „Инвестиции в преработка и маркетинг на земеделски продукти”, посочи Порожанов, цитиран от „Инвестор“. Най-активни в тези практики са кандидатите са субсидии от Благоевградска област. Като примери за манипулации изпълнителният директор изброи опитите за изкуствено разделяне на стопанствата, двойно завишени цени на хладилни камиони в проекти за земеделска техника, прословутите „мобилни“ ферми за пъдпъдъци и зайци в предложенията по мярката за младите фермери 6.1 и други.

Според Порожанов автори на манипулативните идеи са консултантите, каквито вече има хиляди в страната.
Агресията за усвояване на пари не по най-добрия начин ще се запази в рамките на целия програмен период, каза шефът на ДФЗ.. Той обясни, че ще бъде завишен контролът както на бизнес плановете, така и за това дали фермерите изпълняват поетите ангажименти. В договорите ще има санкции за неизпълнение на ангажиментите.

Фонд „Земеделие“ ще реагира на опитите за „усвояване“ на евросредства със завишен контрол. Той ще е много по-активен между първата и третата година. Освен това ще се проверят и старите проекти за създаване на ферми за отглеждане на калифорнийски червеи.

Ако първоначалните инвестиции, заложени в одобрените проекти, не бъдат направени в срок, договорите ще бъдат прекъснати. Бенефициентите ще трябва да връщат извършените плащания плюс законната лихва. В случай, че няма извършено плащане, те ще бъдат санкционирани да изплатят 5% от одобрената субсидия. Ако обаче одобрения земеделски производител се откаже до шестия месец от сключването на договора и го заяви, няма да има неустойка, уточни Румен Порожанов.

Leave a Comment