Великденът не е за овчарите, а за търговците

Преди 3 години Димитър Вършилов е имал 1200 овце, сега са 600
Спасението на нашия бранш е до фермата да построи мандра, сочат сметките на овцевъда
овцевъдът Димитър Вършилом

Димитър Вършилов се занимава с овцевъдство от 43 години

Димитър Вършилов от село Брестник, Пловдивско е имал 1200 овце до преди 3-4 години, а днес те наброяват 600. „Държавата не помага достатъчно“, е обяснението му защо е свил стадото. Ако субсидиите се увеличат, и той обещава да увеличи овцете.

Сега преди Великден констатира, както всяка година впрочем, че търговците ще спечелят повече от животновъдите. Търсят да купят живите агнета за 4.50 лева, а в магазините агнешкото няма да е по-евтино от 12. Рандеманът зависи от породата. При тези, които се отглеждат за месо като Ил дьо франс или Мотон шароле, може да стигне 55%. При млечните породи, каквито развъжда Вършилов, е по-нисък.

Други търговци скоро са го потърсили за износ в арабска държава. „Казаха, че ще се обадят до 10 май, трябват им шилета“, поясни овцевъдът. Той не знае колко струва това месо навън, но е сметнал, че под 4.50 лева за килограм живо тегло няма да си продава стоката.

„Е, беден, беден …, ама народът пак ще купи агнешко, защото Великден е един път в годината“, убеден е собственикът на „Златно руно – Вършилов и сие“. Лошото според него

агнета

Агнета за продан във фермата на Вършилов

е, че на някои ще им пробутат шилешко месо. „У нас овчето го продават за шилешко, а шилещкото за агнешко“, са наблюденията му. И пита:“Да сте видели в някой магазин овче или говеждо месо“ Няма. Навсякъде е шилешко или телешко.“ Вършилов съветва хората да не се лъжат по евтиното вносно агнешко месо. То идва дълбоко замразено и ако го пуснеш отвисоко на земята, ще стане на трески“, илюстрира овчарят. И допълва: „Да не говорим, че и на вкус не струва“.

Агнето е агне, когато трупното му тегло е 12-13 килограма. Оттам нататък минава в друга категория. „В някои магазини пък продават ярешко за агнешко“, споделя други впечатления Вършилов. Според него човек е по на сметка, ако си вземе месо от малко козле. По-вкусно е, защото яретата бозаят по-дълго от козите. Видимата разлика между двата вида месо е, че формата на агнетата е по-закръглена и по тях има повече лой. Яретата са по-ръбести и нямат натрупани мазнини. Освен това гръбнакът им е по-изправен при врата, дава друг признак овцевъдът.

Млякото от стадото Вършилов продава засега на мандра от Карловско за 1.30-1.32 лева за литър. Тъй като животните в страната вече са малко, цената се е вдигнала в последния месец на 1.40 лева. „Истината за бранша е не да продава млякото за 1.30-1.40 лева, а всеки да си направи малка мандра, в която да произвежда сирене, кашкавал, кисело мляко. Защото 1 килограм овче сирене става от 4 литра мляко. Дори и по 1.50 лева за го изкупи, мандраджията ще спечели няколко пъти повече от овчаря. Шест лева струва суровината за кило сирене, а сиренето е над 13 лева“, изреди сметките си Димитър Вършилов. Затова той вече е направил следващата стъпка и е построил мандра до овчарника. Тя още не работи, но това лято ще се доотвърши и живот и здраве есента или зимата „Златно руно“ ще продава вкусно сирене.

Отскоро Вършилов е закупил 39 броя каракачански овце. Те дават много по-малко мляко, но пък то е в пъти по-вкусно. Освен това и субсидията за запазване на местните видове от изчезване е 3-4 пъти по-висока.

 

 

Leave a Comment