В Устина и Брестовица разляха вино с любов за свети Трифон

 

 

Пред читалището на Устина

Пред читалището на Устина

 

Музика заехтя и хорá се завиха днес още от сутринта за празника на свети Трифон Зарезан в Устина. Пред читалището се събра цялото село да напълни очи с шарените носии и пъргавите танци на местните ученици. Йордан Гугов бе избран за Цар на виното сред домашните майстори на родопското селце.

Царят на виното Гугов бе поздравен от Милко Цветков

Царят на виното Гугов бе поздравен от Милко Цветков

Тазгодишният владетел на приза получи за награда 90-литров неръждаем съд за вино, подарък от ТМ Инокс и Вила „Юстина“. Лично собственикът на винарната Милко Цветков го поздрави и отправи покана към лозарите, ако имат въпроси по тънкостите в правенето на еликсира, да се обръщат към технолозите на Вила „Юстина“.

С каручка и натоварена в нея бъчва, водени от свещеника, хората се отправила към лозята, за да изпълнят ритуала от древността – зарязване.

чешма с вино във Вила Юстина

 

Във каменната Вила „Юстина“ приятели на винарната се зарадваха на чешма, изникнала като от приказките. От нейните два чучура младо червено вино течеше безспир и вдигаше пяна. В широкия двор ухаеше вкусно, а домакините обясниха, че сред крехките мезета има печено месо от диво прасе и от френските козички Боер, наред с традиционните свински пържоли, кебапчета и кюфтета.

вила Юстина празнува Трифон Зарезан

Около 300 гости посрещна Вила Юстина, сред които областният управител Здравко Димитров, зам.-кметовете на Пловдив Георги Титюков и Стефан Стоянов, футболната легенда Петър Зехтински, художници, бизнесмени и всякакви почитатели на виното и най-големия му празник.

Столицата на виното Брестовица подхвана празника още от събота вечерта с народни танци на площада, а днес продължи с традиционно литийно шествие към лозята, водено от отец Данаил, кмета Любен Радев и собствениците на петте винарни в селото. Там, както си му е редът, корените бяха поляти с вино, а ножиците заиграха по сухите зимни пръчки. Винарните пуснаха канелките на бъчвите и чашите на всички вярващи в чудесата на свети Трифон, се напълниха.

Трифон Зарезан в Брестовица

Около обед към мегдана на Брестовица заприиждаха за празника хора от четирите посоки на света и най-вече от Пловдив. Над площада се изви дим от цвъртящи кебапчета, а домашните винари извадиха пластмасови чашки и се заеха да ги пълнят и продават.

гайдар в БрестовицаСамотен гайдар посрещаше на улицата гостите на столицата и въпреки че изглеждаше тъжен, весела музика се лееше от меха.

 

Leave a Comment