Торовете са със 100 лева/тон по-евтини този сезон

Иван Романов

Иван Романов

Кампанията по наторяване на житните е в разгара си, а тази година производителите имат повод да са доволни – цените са значително по-ниски. „Спрямо февруари 2015 г. тон амониева селитра е с повече от 100 лева по-евтин“, информира управителят на „Имбо“ в Раковски Иван Романов. Дружеството е сред най-големите търговци на препарати, торове и семена в Пловдивска област. Причината за намалението е резкият спад на горивата.

Амониевата селитра е българско производство на заводите в Димитроград и Девня и от там азотният тор излиза на цена около 435 лева/тон.

складът за торове на ИМБО - РаковскиСлед седмица стопаните на овощни градини ще се заемат с торенето. За дръвчетата ще е нужен комплексът от азот, фосфор и калий. Комбинираните торове също са с около 100 лева по-евтини този сезон. „Миналата година се продаваха за около 750 лева, сега са 650“, посочи Романов. Комбинираните торове вече се търсят и от производителите на пролетниците. Те са изцяло от внос.

„Земеделците питат и за семена, но семенарските къщи все още не са обявили цените си. Въпрос на дни е и това да се случи“, предположи управителят на „Имбо“.

Leave a Comment