Цени на тържища и борси
Животновъдство
ПРСР 2014-2020 – библиотека
- Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (2019-2023г.)
- Минимални добиви плодове и зеленчуци за участие в обвързано подпомагане 2017-2020
- Критерии за подбор на проекти по мярка 4.2
- Новата и старата Наредба №9 за прилагане на подмярка 4.1
- Наредба №13 за прилагане на мярка 2.1 за консултантските услуги
- Общини, дефинирани като „селски райони“
- Общини, които попадат в нитратно уязвимите зони
- Списък на застрашените от изчезване редки породи животни
- Списък на застрашените от изчезване местни сортове
- Най-важното за мярка 6.3 „Стартова помощ за малките стопанства“
- Таблица за изчисляване на икономическия размер на земеделските стопанства (2021 г.)
Агро практики
Как се отглежда най-вкусната царевица
Един фермер отглеждал много качествена царевица в нивите си и редовно печелил голямата награда в националния панаир на реколтата.
Репортерът, който отразявал панаира, решил да разпита фермера какво прави, за да произвежда всяка година най-хубавата царевица.
"Каква е вашата тайна", попитал той фермера.
И получил следния отговор: "Успях да спечеля благодарение на усилията и упоритата работа на всички."
А репортерът му казал: "Разпитах за вас и разбрах, че всяка година споделяте безплатно семена с най-добро качество със съседа си и други фермери. Защо?"
"Когато духа вятър, поленовите зърна от узрялата царевица се разпространяват в околните ниви. Ако моите съседи не сеят качествена пшеница, тогава поленовите зърна от техните ниви също също ще бъдат разпръснати в моите ниви. И години след години поради кръстосаното опрашване качеството на реколтата ми също ще се влоши. Така че, ако искам да отглеждам добра реколта, трябва да помогна и на съседите си", отговорил фермерът.
Последни Публикации
Депутатите отхвърлиха предложенията за 9% ДДС върху плодове, зеленчуци и други продукти
Бюджетната комисия вНационално откриване на жътвата утре в с. Боздуганово
Земеделският министър ИванСтихията Албена Симеонова празнува рожден ден днес
Българска АсоциацияВиртуална приемна в земеделското министерство на 30 юни
Въпросите се задаватРазследване на Би Би Си за пътя на зърното, отнето от украинските фермери, към Турция и Сирия
След първоначалните кражби,
Абонирайте се по имейл
Запишете се, за да получавате новостите на електронната си поща.
Връзки
- http://daniivanov.blogspot.com/
- Асоциация на земеделските производители в България
- Българска агенция по безопасност на храните
- Българска организация на производителите на оранжерийна продукция
- Държавен фонд "Земеделие"
- Изпълнителна агенция по лозата и виното
- Министерство на земеделието и храните
- Национална асоциация на зърнопроизводителите
Фермите са произвели със 7 хил. тона по-малко мляко през 2015 г.
В сравнение с 2014 г. е констатирано намаление както при общото получено мляко, така и при кравето, съответно с 7 046 тона и 1 594 тона. Голямо е намалението на произведеното биволско и овче мляко – 5 452 т, което е над 15%. Този факт за сетен път доказва, че колкото повече субсидии се дават, толкова производството намалява, коментира Михайлов.
Цифрите говорят за една средна млечност далече под изискванията за развъжданите породи. Това важи особено силно за овцевъдството, където средната млечност е доста под 30 л от овца.
Най-много мляко е получено през месеците май и юни, а най-малко през февруари и декември.
За годината е обработено и предоставено на пазара 78 149 т прясно мляко, което е значително повече отколкото през 2014 г (+6 700 т), кисело мляко – 138 608 т (+ 3 000 т), сметана – 2 125 т (– 125 т), масло – 991 т (– 30 т) и сирене 66 930 т (+ 5 000 т). В сравнение с миналата година са произведени повече млечни продукти, а в същото време имаме намаление на произведеното мляко. Обяснението съгласно данните може да е само едно: обработеното през 2015 г мляко е било с по-добри качествени показатели от това, произведено през 2014 г.