По 15 хил. евро ще получат одобрените малки стопанства по мярка 6.3, 20 млн. евро ще е бюджетът ѝ

Сертифицираните биологичните стопанства в преход ще получат допълнителни точки, тези в преход – не

Васил Грудев в ПловдивВасил Грудев, зам.-министър на земеделието и храните пред АгроПловдив

Г-н Грудев, предстои отваряне на мярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“, а все още няма проектонаредба. Може ли да кажете най-важните неща за нея? 

Мярка 6.3 ще бъде насочена към нашите най-малки, най-дребни земеделски стопани. Надяваме се да успеем да подпомогнем сериозна част от тях. Ще бъдат приоритизирани отново секторите, които са заложени като чувствителни в програмата. Няма да спрем да повтаряме кои са те: плодове, зеленчуци, животновъдство.

… Биологичното земеделие?

Разбира се и биологичното. Но ще направим разлика между това, което е в преход и такова, което е вече сертифицирано биологично. Ще насочим вниманието си към сертифицираните биологични стопанства и те ще вземат допълнителни точки. Стопанствата, които са в преход, също ще могат да кандидатстват и ако произвеждат плодове или зеленчуци, ще си вземат допълнителните точки. Но да посоча и това, което е основно за днешната среща (Васил Грудев се срещна днес със служителите от Националната служба за съвети в земеделието в Пловдив – б.р.) – ролята и участието на НССЗ при безвъзмездното разработване на бизнесплановете на нашите малки земеделски стопани. Това е ролята на служителите от националната служба. Те се справиха перфектно при изготвянето на проектите по мярката за младите фермери 6.1 миналата година. Надяваме се да имаме същия успех и при мярка 6.3, тъй като отсега знаем, че интересът ще бъде изключително голям. Той и в момента се проявява. Земеделските стопани са в етап на консултиране с НССЗ.

Кои са най-важните параметри в наредбата, която се подготвя за мярка 6.3?

Изненади няма, тъй като таваните за подпомагане, тоест големината на стопанствата, са определени в самата програма. Те трябва да са до 8 000 стандартни производствени обема (виж таблицата за изчисление на СПО ТУК). Всеки може да си сметне неговото стопанство на колко отговаря в момента. Знаят се и приоритетите, така че няма да има изненади.

Какъв ще е бюджетът на подмярка 6.3 за този прием?

Планираме да бъде в рамките на 20 милиона евро. Но трябва да направим така, че да не допуснем изкуствено създаване на условия, защото имаме и такива сигнали в момента – за разделяне на стопанства, което се прави единствено с цел те да бъдат допустими за мярката. Ще вземем всички адекватни мерки, за да не допуснем това. По тази тема ще говоря сега и с колегите.

Колко ще е субсидията по мярката за малките стопани?

Ще е 10 хил. евро при първо плащане, плюс 5 хил. евро за второ.

 

 

 

 

 

Leave a Comment