Пет пъти по-голям ще е бюджетът по мярка 4.2 през 2016 г., обяви Васил Грудев

Заместник министърът на земеделието нарече абсурдно предложението на консултантите да няма втори прием по мярката, а порфейлът по първия прием да се увеличи максимално

Васил ГрудевПрез 2016 г. бюджетът по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделски продукти“ ще е 500 млн. евро, обяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Това означава, че спрямо отминалия първи прием, при който трябваше да се разпределят 100 млн. евро, той ще е пет пъти по-голям. Първоначалният ранкинг по мярката, която бе отворена през ноември миналата година, ще бъде направен до края на идната седмица.

Васил Грудев коментира и предложението на БАКЕП от вчера (виж ТУК) бюджетът по първия прием по 4.2 да се увеличи до максималният предвиден за тази мярка бюджет и да няма втори прием. Зам.-министърът рязко отхвърли идеята на асоциацията на консултантите, като я нарече абсурдна.

Ето какво каза той, едно към едно: 

„Бюджетът по мярка 4.2 от изминалия прием няма да бъде увеличен. Обявили сме прием за настоящата година. Как да увеличим бюджета до целия наличен по мярка 4.2? Това е абсурдно само по себе си! Това означава ние да изразходваме целия ресурс още при първото отваряне на мярката. Какъв сигнал даваме на нашите земеделски стопани? За непредвидимост на действията от страна на министерството ли, или за равнопоставеност и за прозрачност при взимането на решенията?

Ние сме казали: Тази година отваряме прием. Съответно той ще бъде обезпечен с бюджет. Няма как да бъде увеличен бюджетът по първия прием с минала дата. Това би било изключително нечестно действие и спрямо земеделските стопани, които не са си подали проекти.

Да, ако го погледнем от чисто политическа гледна точка, на нас ще ни спести главоболие. Защото в момента ние имаме пари да удовлетворим една малка част от подадените заявления. Сами разбирате, че това ще генерира и генерира напрежение от страна на тези земеделски стопани. Но ние трябва да сме ясни, предвидими и да знаем точно какво послание отправяме към нашите фермери. 

Тази година планираме да отпуснем около 500 млн. евро по мярка 4.2. и вторият прием ще е последен. Защото това е инвестиционна мярка, има период, в който трябва да бъдат изпълнени проектите, да се постигнат съответните индикатори. 

Вчера имахме оперативна среща с колегите от фонд „Земеделие“. Те поеха ангажимент до края на следващата седмица да излезе първоначалният ранкинг.“

Leave a Comment