За пръв път у нас: Уникална ферма със 162 кози от месодайната порода Боер

Няколко екземпляра ще бъдат показани на селскостопанската изложба Агра 2016 в палата 6 на панаира

кози Боер

Първата в страната ферма с козички от южноафриканската порода Боер вече се обитава от 162 малки, женски и мъжки животни. Тя се намира край село Устина, община Кричим, в подножието на хълма, по който се катерят лозята на „Вила Юстина“ при стелещите се Родопи. Новопостроената просторна сграда за чуждоземното стадо изглежда толкова удобна, светла и солидно проста, че наскоро една, разхождаща се из околностите стара жена от селото, като я огледала, отсекла: „Хубава е, та чак на човек да му се прииска да живее тук!“

Пръч порода БоерЗа козичките са осигурени всички удобства. Имат си автоматични поилни, чесалки, „игрушки“, хранителна пътека. От вътрешните помещения животните могат да излязат навън при оградения двор през автоматични врати. Малки любопитни козлета припкат около майките си, женските хрупат, мъжките са в собствено отделение и са направо казано впечатляващи. Мускулести и масивни, някои от тях вече са по над 110 килограма. Отличителна окраска на породата са тъмнокафявите глави и вратове, и бялата козина по тялото и краката. Имат вити по оста си два рога. И са едри. Всички животни Боер са по-тежки от познатите у нас породи, което не им пречи да проявяват типичната за вида черта да са игриви. Женските достигат до 80-100 кг, според биологичната характеристика на породата, а мъжките до 110-130 кг.

Зооинженерът Адриян Андреев

Зооинженерът Адриян Андреев

Породата Боер е единствената, създадена за отглеждане на кози за месо преди около 115 години в Южноафриканската република, обясни зооинженерът Адриян Андреев. Вече сто години козите Боер се разпространяват из ферми по целия свят. Има ги на почти всички континенти. У нас са внасяни досега с любителска цел по два-три екземпляра, но никой не е завъдил стадо от тях, абсолютно сигурен е зооинженерът.

Във фермата на „Агро Юстина“ЕООД първите кози с доказано потекло Боер са били внесени още в края на 2014 г., за да се види как ще им понесат нашите условия. Тогава били закупени от Австрия и Германия 15 женски екземпляра с 26 малки и два пръча. С подходящи грижи, които не са много по-различни от грижите към коя да е порода кози, Боер се климатизирали отлично, без нито един смъртен случай и продължили да се размножават. През 2015 г. били внесени още няколко животни от Франция. Впрочем, цената на животните също е впечатляваща. Пръчовете струват около 1000 евро, а козите между 500 и 600 евро.

кози Боер в Агро Юстина

„Среднодневният прираст на малките към момента е 120 до 180 грама, като те наддават основно от бозаенето“, обясни Адриян Андреев. „Когато станат на 7-8 месеца, мъжките са готови за разплодна дейност. Женските пък се заплождат при възраст 10-12 месеца. Плодовитостта на козите е 180%. Тоест повечето от тях близнят, а понякога се случва да родят и по три ярета. Носят пет месеца и според препоръките във фермата ще следват плана за две години една коза да ражда три пъти. Женските са в разплодна възраст от 6 до 8 години“, допълни зооинженерът.

Пръчовете

Пръчовете

Храната на възрастните животни е обичайната – ливадно и люцерново сено, концентрирани фуражни смески и минерални блокове. В края на март, когато се раззелени, стадото ще бъде пуснато на естествена паша при близките до фермата височини. В зимните месеци свежият фураж се осигурява от тревомат, в който се посява ечемик. Три силоза за фуражно зърно допълват стопанството. За стадото се грижат трима работника.

В света месото от ярета и кози порода Боер е високо ценено. Причината е в превъзходния му вкус и диетични качества. Има високо съдържание на протеин и изключително ниско ниво на мазнини и на холестерол. То е „по-постно“ и от пилешкото. Калориите са еднакви с тези на месото от бройлери и са два пъти по-малко от тези в телешкото и агнешкото. Вкусът на печеното месо от породата е несравним по думите на Адриян Андреев, който допълва, че типичната миризма при него отсъства. Тези отличителни черти са признати на пазара, където купувачите са готови да платят значително по-високата цена на месото. В България пък все още артикулът „Боер“ липсва в кулинарията.

Засега в единствената ферма с великанската порода кози нямат намерение да колят и продават животните за месо. Стадото ще бъде увеличено до 300 броя.

ферма, сеноКозите Боер ще бъдат сред най-впечатляващите атракции в дните на селскостопанската изложба Агра 2016, която ще се проведе от 24 до 28 февруари в Пловдив. В Палата 6, щанд R8 на Международния панаир, фермата на „Агро Юстина“ ще покаже няколко екземпляра като абсолютна новост за българското животновъдство. Адриян Андреев няма притеснения за поведението на чуждоземните кози, защото те вече са показали, че имат благ характер, послушание, сговорчивост и висок за вида си интелект.

кози Боер

 

2 Comments

  1. slavi казва:

    Molja obadi se 0889 996733

  2. slavi казва:

    Molja obodi se ili si napishi nomera 0889 996733

Leave a Comment