Хр. Цветанов: До 10 години – пусти села и ферми без кадри

Христо Цветанов, председател на АЗПБ

Хр. Цветанов заяви, че България е с 50 години назад от стара Европа

„До 10 години България ще остане без кадри в земеделието и напълно обезлюдени села.“ Тази прогноза направи Христо Цветанов, председател на Асоциацията на земеделските производители /АЗПБ/ по време на дебат „Земеделската политика в основата на отговорното управление на България“. Тя се проведе в София, а инициатор на форума бе АЗПБ. Целта на форума бе земеделието да фокусира вниманието на политиците преди изборите, а земеделците да поставят открито въпросите си към бъдещите депутати.

„Положението с българското земеделие е твърде сериозно, то не е конкурентноспособно, защото ние правим сега това, което старите страни членки на ЕС са започнали да правят преди 50 години“, заяви още Цветанов. Неговото мнение е, че обществото и политиците имат неправилно отношение към субсидиите, които получават земеделските производители.

Пред БТА той посочи, че основните приоритети пред българското земеделие в момента са комасацията на земеделските земи, развиването на хидромелиорациите и поливното земеделие. На зеленчукопроизводителите и овощарите трябва да се създаде възможност за съхранение на продукцията за по-дълго време – до 8 – 10 месеца, а не да я продадат през първия месец след прибиране на реколтата и след това да ядем вносните плодове и зеленчуци. Тази продукция трябва освен това да бъде опакована, сертифицирана и да отговаря на условията за предлагане в магазинната мрежа. За нас като асоциация, обединяваща всички сектори в земеделието, е от особено значение да стимулираме „късите вериги“ – от земеделския производител до консуматора, отбелязва още той.

Leave a Comment