Какви теми и дискусии ще има в дните на изложбата Агра 2016

Агра 2014

Агра 2014

Богата делова програма с много теми ще бъде организирана в дните на селскостопанската изложба Агра 2016 в Международен панаир Пловдив. Тя е съсредоточена в делничните дни 24-26 февруари.

В деня на откриването на изложението – сряда, 24 февруари, след официалната част следобедът е посветен на мярка 6.3 от Програмата за развитие на селските райони. От 14 до 16 часа в пресклуба в Конгресния център ще има семинар на тема: „Възможности за подпомагане на малките стопанства през 2016 г. по „Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.“. Той се организира от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Предвидено е експерт от аграрното министерство да представи възможностите за кандидатстване по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020. От НССЗ ще обяснят своите правила за безплатни консултации и безвъзмездно изготвяне на бизнес планове по мярка 6.3.

В четвъртък, 25 февруари, от 9.30 до 14.00 в зала „България” на Конгресния център ще се проведе конференцията „Иновациите в българското земеделие: първи стъпки по пътя на ЕПИ-АГРИ“. Събитието се организира от Институт за агростратегии и иновации, Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА и Тракийски университет – Аграрен факултет. Целите на конференцията са да разясни понятието „иновация“ в условията на новата Обща селскостопанска политика на ЕС в програмния период 2014-2020; да представи перспективите за въвеждането на иновациите в българското земеделие и хранително-вкусова индустрия чрез ЕПИ-АГРИ; да постави началото на обществено обсъждане по подготовката на наредба за критериите за създаването на Оперативните иновативни групи и оценка на предлаганите от тях проекти; да стимулира процеса по ефективно прилагане на мярка 16 „Сътрудничество“ от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020).

Отново на 25 февруари между 13.00 и 16.00 часа в Пресклуб, Конгресен център ще има Българо-холандски семинар ,,Овощарството като печеливш бизнес”. Той ще бъде открит от Емар Хемеке, Земеделски съветник към Посолството на Кралство Нидерландия. Експерти от Холандия ще разкажат за добрите практики при проектирането и изграждането на овощни градини и за взаимодействието между бизнеса, науката и образованието в холандското земеделие. В панела „Добрите примери от България“ ще бъде презентиран опита на сдружените овощари от „Фрут Логистик“ ООД. За възможностите за финансиране на проекти в овощарството ще говори Николай Вълканов от фондация ИнтелиАгро.

На 26 февруари от 10.00 до 13.00 ч е предвидено да има кръгла маса на тема ,,Възможности за развитие на дребните земеделски стопанства в България през новия планов период“ в зала 1, палата 6.

„Ден на биологичното земеделие“ организира от 10:00 до 13:00 ч в зала България, Конгресен център Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите.

В програмата са включени още презентации предимно на торове и други продукти на различни фирми, както и общо събрание на Сдружението на производителите на българска земеделска техника.

Програмата на Селскостопанска академия в дните на Агра можете да видите ТУК

 

 

 

 

Leave a Comment