Мартин Димитров иска ново мащабно международно разследване за КТБ

Мартин ДимитровДепутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров иска ново мащабно международно разследване за КТБ. Днес той е прочел резюмето на доклада на AlixPartners Services UK LLP, който е 500 страници, но отказа да коментира пред бТВ изложеното в него. Причината за това е, че разработката на британската компания е секретна и ако някой направи коментар, използвайки данни от нея, го грозят от 3 до 15 години затвор, уточни Петър Славов, който също е депутат от реформаторската група.

Мартин Димитров попита дали докладът е даден на прокуратурата, след като е бил готов още през септември миналата година. Според него е била необходима светкавична срещу лицата, които евентуално са посочени като виновници за източването на КТБ като запори на имущество и други мерки. Защото нали не си правите илюзия, че някои хора не са надникнали в доклада, колкото и да е засекретен, попитаха двамата депутати. Според тях точно тези, които вероятно са в течение с резултатите от проучването на AlixPartners Serviсеs, са отговорните за фаталния край на банката.

Петър СлавовДокладът трябва да стане публичен за цялото общество, за да не се повтори сценария с КТБ в друга банка или друга сфера от икономиката, убедени са Димитров и Славов. Те са в очакване съдът да се произнесе по искането им за публичност на данните за КТБ. Обществото трябва да получи отговор на два въпроса: Кои хора източиха банката, първо. И второто, което не е въпрос, парите да бъдат върнати, каза Мартин Димитров.

От огромно значение е как са били формулирани изискванията към британската компания в договора, подписан с нея, според Петър Славов. Този договор обаче е недостъпен дори и за депутатите. Ако задачата на AlixPartners Services е била формулирана неясно, разследващите финансисти няма как да дадат отговора къде са парите на КТБ.

Leave a Comment