Около 50 хиляди ферми отговарят на мярка 6.3, но парите ще стигнат за 4 хиляди

За да са допустими за кандидатстване, стопаните ще трябва да докажат, че 33% от доходите им от предходната година, са от земеделска дейност

семинар по мярка 6.3Около 50 хиляди са фермите, които отговарят на условието да са малки, тоест със Стандартен производствен обем до 7 999 евро. Бюджетът по мярка 6.3 „Стартова помощ за малките стопанства“ по Програмата за развитие на селските райони обаче ще стигне за финансирането на едва 4 хиляди стопанства и то за всички приеми през този програмен период. Дългоочакваната от по-дребните стопани мярка ще бъде отворена в началото на април. Това съобщиха днес при провеждането на семинара „Възможности за подпомагане на малките стопанства“ Антон Чаракчиев, главен експерт по развитие на селските райони в Министерството на земеделието и храните и Димитър Ванев, директор в Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ). Форумът бе в рамките на деловата програма на изложбата Агра 2016 в Пловдив.

Както вече е известно, проектите по мярка 6.3 ще бъдат разработвани безвъзмездно от териториалните офиси на Националната служба за съвети в земеделието. Класираните бенефициенти ще получат по 15 хиляди евро. Наскоро зам.-министър Грудев съобщи пред АгроПловдив, че планираният бюджет по този прием ще е 20 млн. евро, което означава субсидия за около 2 600 кандидати.

На семинара стана ясно, че за да бъдат допустими за кандидатстване по мярката, малките стопани трябва да докажат, че 33 процента от доходите им са от стопанствата. Оказа се, че повечето проблеми пред кандидатите ще са именно в доказването на приходите, тъй като при продажбите на продуктите, които произвеждат, те не са получавали фактури и други счетоводни документи. Един от участващите в семинара земеделци обясни, че има градина с маслодайни рози, но човекът, който изкупува неговия цвят, никога не му е давал документ за извършената сделка. „Какво да правя“, попита розопроизводителят. „Нека прекупвачът ви подпише обяснителна записка, че е изкупил цвета“, отговори Чаракчиев и цялата зала избухна в смях.

Условието за 33-те процента доказан земеделски доход не дава шансове и за тези, които имат наскоро засадена овощна градина, която не е в плододаване и все още не носи доходи на стопанина.

Проектонаредбата за прилагане на мярка 6.3 ще бъде публикувана до седмица, стана ясно още на семинара.

Leave a Comment