Консултантът: Кои земеделски стопани са допустими по мярка 6.3?

Камелия ДимитроваАвтор: Камелия Димитрова, мениджър Европейски проекти в консултантска компания Novek

Какво да очакваме по мярка 6.3?

На семинар в Международен панаир – Пловдив, Националната служба за съвети в земеделието хвърли някои разяснения  по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“. Може би е редно да подчертаем – развитие – тъй като мярката ще бъде насочена към вече създадени стопанства, а не тепърва създаващи се. Това е и основната и разлика с мярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“, по-добре позната като „Млад фермер“.

Насоки за кандидатите

Самата мярка е насочена към малките стопанства, които са между 2 000 и 7 999 евро СПО (Стандартен производствен обем), което ще рече голяма част от стопанствата да са вече развити до тези размери, а не тепърва да се създават. Тук наблягаме на факта, че мярката е за развитие, а не за създаване!, което ще рече, че стопанството трябва да е създадено и да получава помощи за развитие, тъй като целта е от полупазарно стопанство да се премине към пазарна политика и следващият ход съответно, да е кандидатстване по инвестиционните мерки. Важно е да споменем и допустимостта на кандидатите. Вече, за финансиране, ще могат да кандидатстват, както ЕООД-та, така и ООД-та – стопанствата, на които ще се вземат под внимание (на всеки един участник в ООД-то) и с над 50% ще влиза в изчислението на общото СПО. Бива ли надхвърлен прагът от 7 999 евро СПО – кандидатът вече бива недопустим.

  • Ако сте ФЛ и не сте регистриран като земеделски производител, но имате доходи от земеделска дейност – за предходната година – бихте могли да направите своята регистрация и Вашите доходи ще бъдат разглеждани като приход от земеделска дейност, на база на която ще може да изчислите размера на стопанството си.
Специфика при кандидатстване

Това, което затруднява най-много кандидатите е, изчислението на 33% доход от земеделска дейност за предходната година. Тук ще е добре да разясним: Какво е 33% доход и какво ще бъде взето под внимание?

Основната спънка, за по-голямата част от кандидатите е, че не декларират своите доходи. Това е пречка, тъй като доходите ще се изследват обстойно и няма да се правят компромиси с изкуствено създадени доходи; доходите ще се сформират от реални земеделски дейности, както и от мерките и схемите за подпомагане.

Всички доходи от аренда на земя, земеделски услуги – от рода на: изсичане, изораване, изкопаване; неземеделски услуги, както и приходи от неземеделски дейности – като търговия на едро/дребно – няма да влизат в графата: Приход от земеделска дейност, а в графата: Приход от други дейности. Към тях ще влизат също така и възнаграждения по трудови/граждански договори; възнаграждения за пенсии, болнични и всички други разходи – не свързани със земеделие.

Важно е да се знае, че минималния СПО от 2 000 евро е единствено доказуем с договори с 5 годишен срок на действие – от датата на кандидатстване, като също така трябва и да е влязъл в сила. Това е изискването за минималната граница, като от там нататък ще взимат и договори с едногодишен срок за едногодишните култури.

Често срещани казуси:
  1. В договорите се забравя да бъде упоменато – кога влизат в сила, какъв е техния срок (като често е по-кратък или към датата на кандидатстване не съответства). Решението тук е просто: сключва се анекс или допълнение към договора, като се упоменава, че влиза в сила в момента на подписването му, удължаването на срока и др.
  2. По-сложен е казусът, когато съпруг/съпруга имат участие в други дружества, които също имат земеделски стопанства. Това ще бъде обследвано много стриктно, поради зачестилите манипулации и умишлено разделяне на стопанствата, за да бъдат допустими кандидатите.

Пример: Физическото лице: Иван Иванов има земеделско стопанство, с размер, измерен в СПО, 3 000 евро, но същия е и собственик на 55% от друго дружество, което има земеделско стопанство (самото дружество – не кандидатът!) с 4 000 евро СПО. Съпругата на Иван Иванов, участва в съвсем трето дружество с 75%, което отново има земеделско стопанство и третото дружество има 3 500 евро СПО.

Изчисления: Взимат се 100% от обема на кандидата; 55% от обема на дружеството, в което участва кандидата и 75% от обема на дружеството, в което участва съпругата му. Ако общият сбор надвишава 7 999 евро, то кандидатът е НЕДОПУСТИМ!

Не бива да пропускаме!!

Мярка 6.3, често е сравнявана с мярка 141 от Програмен период 2007-2014г., но те се различават коренно. По мярка 141 – сумите не биват възстановяванино! по мярка 6.3 – сумите подлежат на възстановяване. Това ще рече, че първия транш, който получите, ще подлежи на възстановяване, ако 5 г. не се спазват условията заложени в Бизнес плана. В тази връзка, когато се кандидатства е добре да се внимава, какво се залага в БП занапред като развитие. Важно за БП е жизнеспособността на предприятието, т.е всяка година да се регистрира приход от стопанството; да се достигат различни стандарти и повишаване на СПО.

Може би тук е моментът да споменем, че СПО е допустимо да се формира по 3 начина:

♦    с 2 000 евро СПО;

♦     с 20% увеличение на земята: например, ако кандидатствате със 100 дка земя, то 20% отгоре са още 20 дка;

♦       с 20% увеличение броя на животните от всеки един вид.

Относно достигането на приложимите за Европейската общност и България стандарти, се взима становище от БАБХ, че са постигнати (това е органът, който следи за изпълнението на тези критерии). Ако към момента на кандидатстване, въпросните стандарти не са постигнати, то към момента на кандидатстване за втори транш – трябва задължително да са постигнати.

Както виждате сами, изготвянето на проект по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ крие не малко подводни камъни, които в един момент могат да доведат до отхвърляне на Вашето заявление за подпомагане. За да се избегне загубата на време, усилие и пари, е добре да се обърнете към екип от специалисти, които да са достатъчно подготвени и запознати с изготвянето на проектни предложения; решаването на казуси и управляването на проекти – като цяло.

 

2 Comments

Leave a Comment