Ще кръстосваме наши и френски овце с цел износ към Франция

Наши овцевъди ще посетят френски стопанства по договор между двете страни

изложение на овце във Франция

Български овцевъди ще посетят френски ферми с цел обучение и обмяна на опит. За това се договориха на среща заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection – Асоциация по планинско овцевъдство, която се проведе в рамките на Международния салон за селско стопанство в Париж, Франция.

Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи и нови породи овце на XІІІ-тото Национално изложение на животновъдите в град Сливен 2016, стана ясно след срещата. Френската асоциация е заявила намерението си да участва на специализирането изложение като първа стъпка в представянето на своите породи овце. Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество и развитие на овцевъдството между браншовите организации на България и Франция. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар.

Ще бъде изградена модулна ферма за отглеждане на овце, което ще даде възможност за провеждане на демонстрации, обучения и развъдната дейност.

От българска страна ще участват и аграрните университети, които също ще имат възможност да се включат чрез биологични изследвания и стопански анализи за адаптивност на френските породи на месна почва от гледна точка на тяхната продуктивност и пазарна възприемчивост. Партньор на проекта от България е определен Тракийският университет, Стара Загора.

 

 

Leave a Comment