Нов сорт ранно главесто зеле, устойчиво на вредители, създаде ИЗК „Марица“

Зелките са с тегло до 1.7 кг, крехки и сочни, предназначени за прясна консумация

зеле сорт ПълдинерНов сорт главесто зеле – „Пълдинер“, е създаден в Института по зеленчукови култури (ИЗК) „Марица“, съобщиха от научния институт. Той е предназначен за отглеждане по технология за ранно полско производство с пролетно засаждане. Сеитбата е в периода 20.02. -10.03. в култивационни съоръжения и разсаждане на открито от началото до края на април.

„Пълдинер“ се отглежда по схема 70 – 80 см между редовете и 50 – 60 см между растенията в реда, на висока равна леха или на браздова повърхност. Продължителността на вегетационният период на сорта от засаждане до реколтиране е 65 ÷ 70 дни.

Растенията образуват изправена до полуизправена малка, слабооблистена розетка. Листатата са почти гладки, сиво-зелено оцветени. Зелките са с кръгла до овална форма и средно тегло 1.5 ÷ 1.7 kg. Вътрешността на зелките е бяло до кремаво оцветена. Новият сорт е с крехка и сочна консистенция. Предназначен е за консумация в прясно състояние и след кулинарна обработка.

Предимство на сорт Пълдинер е по-добрата устойчивост към разпукване след образуване на зелките във фаза стопанска зрялост, както и проявите на толерантност и полска устойчивост при нападение от болести и неприятели.

Автори на сорта са доц. д-р Галина Славчева Антонова – ИЗК „Марица”, гр. Пловдив, доц. д-р Красимир Иванов Михов – Аграрен Университет – Пловдив, проф. д-р Галина Тодорова Певичарова – ИЗК „Марица”, Пловдив.

Семена от сорт ранно главесто зеле Пълдинер могат да се намерят в ИЗК„Марица”.

Leave a Comment