Учени и чужди експерти участват в конференция за шафрана в Кърджали

шафранХоландски и ирански експерти ще присъстват днес на международна конференция за перспективите за отглеждане на шафран у нас. Тя се организира от Българската асоциация за производството на шафран и шафранови продукти. Началото е в 10 часа в Културния дом на Кърджали.

Към момента у нас се отглеждат около 1 000 декара шафранов минзухар благодарение на ентусиазма на основателя на асоциацията Хасан Тахиров. Площите са пръснати из цялата страна, за да се разбере къде са най-подходящите условия за отглеждане на това екзотично за нас растение, което се използва в кулинарията, но също така и в медицината като билка.

Според Тахиров, шафранът може да вирее почти навсякъде в България, а в района на област Кърджали условията са направо идеални.

За да разяснят изискванията към почвата, в конференцията ще вземат участие и учени от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“.

Пред БНР Хасан Тахиров направи направи сметка на разходите и приходите при отглеждането на шафран. Той поясни, че за един декар отиват към 20 000 луковици, които струват около 0.16 лв. за брой. Този разход се равнява на 3 200 лева. След година обаче тези луковици ще са се размножили до 80 000 и земеделецът може да продаде 60 000, от които ще реализира приход от над 9 000 лв. Отделно от това от този декар ще добие и цвят, който също си има цена. Накрая председателят на шафрановата асоциация обобщи, че от един декар производителят ще получи 11 000  лв.

Хасан Тахиров посочи още, че в много държави на Стария континент също отглеждат шафранов минзухар – Англия, Германия, Швейцария, Македония, Босна и Херцеговина. Пазарът на билката е гарантиран, увери той.

Leave a Comment