Животновъд: Не вярвам на Брюксел, браншът все повече обеднява

Кравето мляко в Пловдивско падна на 0.45 лв., в Северна България – 0.33
Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

„За пръв път не виждам никаква надежда за млечните животновъди„, призна пред АгроПловдив председателят на Регионално сдружение на млекороизводителите „Тракия милк“ Пенко Налбантов. „Цената на кравето мляко падна под себестойност и е 0.45 лева за литър. Такава беше преди много години, която и зърното струваше 15 стотинки. Колеги от Северна България пък се оплакаха, че при тях млякото се изкупува на 0.33 лева.“

Животновъдът се запита как могат да оцелеят фермите, които прилагат оборно отглеждане. Повечето стопанства са именно такъв тип. „Ще намаля моята загуба, защото кравите вече излизат на паша. Качеството на млякото ще се влоши, но поне няма толкова скоро да закрия фермата. Но какво ще правят колегите, които не извеждат животните на зелено, не мога да си представя“, продължи Пенко Налбантов.

Той не е оптимист, че днешният Съвет на министрите в Брюксел ще вземе сериозни оздравителни решения. Казва, че доколкото е разбрал, мерките, които ще предложи ЕК, са да се въздейства върху животновъдите за намаляване на производството на сурово мляко. Вероятно ще се дават компенсации за тези, които ще ограничат стадата си. „Политиците създадоха тази криза, а сега не знаят как да я решат“, коментира Налбантов, визирайки ембаргото на Русия.

„Браншът е толкова зле, че нищо чудно протестът на 24 март да не бъде така масов, тъй като доста от колегите няма да имат пари за пътни разноски“, допълни председателят, когото познават като човек с реален поглед върху нещата.

На 17 март от 14:00 часа Областния съвет по животновъдство в Пловдив ще се събере на заседание в сградата на  Областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив. Пенко Налбантов е сигурен, че след като на европейско и национално равнище огромният проблем на животновъдите не може да се реши, то Областният консултативен съвет въобще не може да помогне.

Днес в 18 часа участниците в Съвета на министрите ще дадат пресконференция, на която ще обявят решенията си.

 

 

Leave a Comment