Мандрите признаха: 60% от сиренето е с растителни мазнини!

Повечето млекопроизводители внасят млякото от Унгария, Румъния и Словакия

краве сиренеПоне 60% от млечните продукти, които се продават на нашия пазар, съдържат растителни мазнини. Десетина фирми от бранша ги произвеждат. Това съобщи на пресконференция Иван Грънчаров, който е кмет на Луковит и има собствена мандра.

„Идете и се поразходете на „Женския пазар“, там в тавите се продава сирене, за което изобщо не се знае какво е“, предложи на журналистите Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. 

Браншовиците дадоха брифинга, след като в някои медии бе разпространен „черен списък“ на производители, които влагат в продуктите си растителни мазнини, съобщи БНР.

Симеон Присадашки, Иван Грънчаров и Камелия Велкова, ръководители на големи млекопреработвателни предприятия, заявиха, че попадането им в разпространения „черен списък“ е некоректно, невярно и уронва престижа им. Те са сигнализирали прокуратурата за него.

Млекопреработвателите отрекоха да имат сключен картел помежду за изкупуването на суровината. Предприятията са общо 240 у нас и при положение, че изкупната цена за литър сурово краве мляко е от 40 до 60 ст. на литър, картелът е илюзия, обясниха на пресконференцията.

Преработвателите предлагат да бъде забранено влагането на растителни мазнини в млечните продукти. Така наречените имитиращи продукти са по-евтини, но пък ако потребителят избере храни от истинско мляко и мазнини, едно семейство ще харчи на ден само 50 ст. повече.

Сирене, което струва 3-4 лева за килограм не може да е истинско. От асоциацията предлагат Агенцията по храните да съсредоточи проверките си в магазините, тъй като там се преопаковат стоките. Например, от тенекията се изважда истинското сирене, продава се, а на негово място се поставя имитиращ продукт. Затова много от преработвателите вече поставят щампа с фирмата върху самия продукт.

Наскоро в Хасково земеделският министър Десислава Танева призна, че българските мандри влагат вносни млека, тъй като 12 държави от ЕС продават суровината по-евтино. Констатацията на Танева бе от започналите проверки на БАБХ по мандрите. Някои млекопреработватели работят с българско мляко, но повечето внасят предимно от Унгария, Румъния, Словакия, заяви министърът, цитирана от „Монитор“.

„Няма как да се намесим, защото това противоречи на принципите на Евросъюза за свободно движение на стоки и услуги“, уточни Десислава Танева.

Leave a Comment