Полиетиленови тунелчета се изграждат през април, за да форсират растежа на разсадите

Освен че ускоряват развитието, те предпазват разсадите от пролетни слани, градушки и бурен вятър

В началото и през целия месец април стопаните изграждат полиетиленови тунелчета, за да форсират растежа на зеленчукови разсади, тютюн, картофи, ягоди и други.

Пламен Димитров (вляво) и доц. Стоян Филипов

Д-р Пламен Димитров (вляво) и доц. Стоян Филипов

Как става изграждането им, попитахме преподавателят по оранжерийно производство в Аграрния университет – Пловдив доц. д-р Стоян Филипов и изпълнителния директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция д-р Пламен Димитров.

„Преди да изградите тунелчетата, е необходимо да направите почвообработка“, обясни д-р Димитров. „За целта почвата се повдига с браздачи, които са от двете страни на фреза. Така се образува висока леха, която после ще покриете с тунелче. През 1 или максимум 1,5 метра се забиват дъгите, върху които ще се постави полиетиленът. Той трябва да не е провиснал, тъй като при дъжд може да затисне растенията.“

Тикви в тунел

Тикви в тунел

Дъгите може да са от различен материал, но най-дълготрайни са металните, обясняват експертите. Те се забиват най-лесно и на ръка в почвата, като при тях опасността да се счупят е изключена.

Прочети още: Фирма „Варианти“ООД предлага метални тръби за тунелчета – дебелина 5 мм, дължина 2 метра

„Обикновено тунелчетата са не по-дълги от 15 до 20 метра, за да може проветряването да става с повдигане на полиетилена от късата страна. Но съоръженията може да са с дължина и до 40 метра, с което се оползотворява по-добре почвата“, добави доц. Филипов. „В този случай тунелчетата се проветряват чрез повдигане на полиетилена от дългата страна.“

„Добре е съоръжението да е покрито с нетъкан текстил. Този материал е пороьозен и осигурява добра вентилация“, продължи доц. Филипов. „Може, разбира се да се използва и полиетилен по избор на производителя.“

Така оформеното тунелче ще има височина при билото от 0.60-0.70 м и ширина от около 1 метър.

„За да е стабилен найлонът или нетъканият текстил, е необходимо да се вържат три сезалови връзки – една по билото на тунела, а другите две – от двете страни по дължината му. Сезаловите връзки се завързват на предварително забити колчета, които са малко пред и зад първата и последната дъга“, уточни до. Филипов. Той добави, че покривалото на тунела се вкопава в земята (затрупва се с пръст) при двете дължини.

Тютюн в тунели

Тютюн в тунели

„Тунелчетата осигуряват по-бърз растеж, а освен това предпазват разсадите от пролетна слава, градушки, силен вятър“, информира д-р Пламен Димитров. „Те се използват много активно от производителите на тютюн или праз, тъй като и двете култури имат дълъг период от засяване до изнасяне. Но също така служат за отглеждане на разсади от картофи, пипер, домати, зеле, ягоди, а също и дини.“ Доц. Стоян Филипов добавя, че напоследък доста стопани отглеждат в тунелчета градински тиквички.

 

 

Leave a Comment