Депутатите твърдо са решили да дадат ход на проектозакона за браншовите организации

Ръководството на МЗХ на среща с браншовите организацииБорбата за лидерство между множество обединение в един бранш ще е най-трудната пречка

Депутатите от земеделската комисия твърдо са решили да дадат ход на проектозакона за браншовите организации и той да се превърне в закон. „Ние не претендираме, че е постигната върховна мъдрост или консенсус върху текстовете от закона и сме готови на всякакви предложения за изменения и допълнения между двете четения на закона“, заяви днес пред БНР един от вносителите на документа депутатът Румен Йончев.

„Не знам кой поред е този проектозакон – трети, четвърти или друг номер. Но ми прави впечатление, че критериите са завишени“, заяви пред АгроПловдив изпълнителният директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) д-р Пламен Димитров. Той посочи, че в предишния вариант на проекта, съставен от Министерството на земеделието и храните, изискванията са били да се покрие един от критериите: поне 30% от производителите в даден бранш да участват в организацията. Или, тяхната продукция да представлява поне 30% от националната за съответното производство. Или, участниците в организацията да са от половината от областите в страната. „В проектозакона на Народното събрание няма „или-или“, представителната браншова организация трябва да отговаря и на трите условия. А това е твърде високо изискване“, смята Димитров. Изпълнителният директор на оранжерийната асоциация уточни, че за разлика от други браншове, в които има създадени множество асоциации и съюзи, БАПОП е една и този проблем не стои пред нея.

Проблемът с множество организации от един бранш обаче е валиден в максимална степен за животновъдите, които са създали над 60 структури, всяка от които има собствен лидер. За да отговорят на изискванията, те ще трябва да започнат да се обединяват. Борбата за лидерство ще е най-големият препъникамък в този процес. Но ако искат да имат представителност пред правителството, те ще трябва да го преодолеят.

 

Leave a Comment