Невероятно! Делото „Кой“ на оранжерийната асоциация срещу МЗХ запратено в 2017 г.

Пламен Димитров

Пламен Димитров

Така нареченото дело „Кой“, заведено от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) с искане Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да разкрие информацията защо бяха орязани субсидиите за оранжерийно производство, е насрочено за … 2017 година. Това съобщи пред АгроПловдив изпълнителният директор на БАПОП д-р Пламен Димитров.

Прочети още: Асоциация осъди агроминистерството да разкрие информация

Делото бе спечелено от асоциацията пред софийския съд, но решението бе обжалвано от МЗХ пред Върховния административен съд. Наскоро в БАПОП са получили съобщение, че първото заседание е насрочено чак през следващата година. Според асоциацията, това отлагане във времето вероятно е станало чрез натиск върху съда.

Припомняме, че в края на 2014 г. оранжерийните производители разбраха, че предварително договорените европейски субсидии от директните обвързани плащания за бранша са намалени от 7.9 млн. евро на  2.5 милиона. От БАПОП не получиха убедително обяснение защо се е стигнало до значителното орязване на помощите и то при положение, че организациите в секторите Плодове и Зеленчуци са постигнали съгласие за разпределението на бюджета по тази схема. За да разбере истината, асоциацията заведе т. нар. дело „Кой“, тъй като предполага, че отговорността за това решение е персонална.

А както се вижда, отговорът ще се отлага в продължение на години, ако въобще бъде даден.

Leave a Comment