Днес е времето на малкия човек

„У нас има много сенки, неполезна атмосфера. Това е времето на малкия човек, на политическия човек, на самоосъзналото

графикът Румен Скорчев

Хаос настъпи у нас, жабите не си знаят гьола, видя акад. Скорчев

се чудовище, което иска да се изравни с високите и да ги накаже.“ Така големият ни художник акад. Румен Скорчев видя днес България, без да обвинява никого. „Всички носим и сенчестата, и светлата страна, но трябва да живеем с мисълта, че трябва да оттласкваме сянката“, каза графикът в студиото на Нова тв. Той си спомни за „Малки жабешки истории“ на Радичков, илюстрирана на времето от него и констатира, че у нас сега е хаос, всички жаби са се размърдали и никоя не знае къде ѝ е гьолът. „Въпросът е какво търсят некадърните хора в политиката, тези които себе си не могат да оправят, а са тръгнали да оправят страната“, попита акад. Скорчев.

Художникът не назова имена, защото е убеден, че трябва да избягваме оценки, които действат обезкуражаващо. Като човек, който е живял и в САЩ, и у нас, Румен Скорчев преценява, че българските младежи имат много ценни качества, но тежкия им проблем е, че не са мотивирани, което пък ги прави лутащи се.

Той посочи липсата на единение сред най-сериозните дефицити в страната. „А човек оценява себе си чрез другите. Отношението на другите му показва, къде се намира в обществото“, поясни защо е пагубно да си самотен акад. Скорчев.

Художникът си припомни, че дълго време се е колебаел между литературата и рисуването, като междувременно учел за строителен инженер. „Но човек не може да си избира бъдещето“, каза той в смисъл, че съдбата му е била предопределена да изразява мислите, усещанията и чувствата си чрез рисуване.

Призна, че е поклонник на жените още от ученическа възраст, когато бил готов да се бие за някое момиче и кротувал в час само ако до него седи хубава съученичка. „И така до 1959 г., когато срещнах едно много красиво момиче – Ели“, назова името на съпругата си Скорчев.

Leave a Comment