Върховният административен съд отхвърли наредба на МЗХ относно агроекологичната мярка 214

земя

Делото бе заведено от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря действието на параграфи 1 и 2 на наредбата от 20 октомври 2015 г., с която бяха направени изменения на Наредба 11 от 2009, която уреждаше действието на мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

ВАС отмени измененията в норматива от октомври миналата година, които се съдържаха в два единствени параграфа. Параграф 1 гласеше: В чл. 47 се създават ал. 8 и 9:

„(8) До края на приема на заявления за плащане за кампания 2015 г. земеделските стопани имат право да изменят представения пет годишен план за минимум четириполно сеитбообращение по ал. 1, т. 1 в частта на планираните култури и да извършат съответстващите промени в плана за балансирано торене. Изменените планове следва да са заверени от дипломиран агроном.

(9) Изменените план за сеитбообращение и план за балансирано торене се прилагат към заявлението за плащане през кампания 2015.“

А параграф 2: „Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“.

Наредбата от 20 октомври 2015 г. бе оспорена от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП). Тричленният състав на ВАС отхвърли жалбата на асоциацията, която потърси право от 5-членен състав на върховния съд.

Решението е с дата 5 април 2016 г. и не подлежи на обжалване. То влиза в сила в деня на обнародването му в „Държавен вестник“.

Средствата по мярка 214 от ПРСР са предназначени за подпомагане на дейности, с които се опазва околната среда, подкрепя се биологичното земеделие и се запазва биологичното разнообразие. Според ААЗП промените в наредбата нанасят многопосочни и непредвидими последствия, от които ще пострадат хиляди земеделски стопани.

„От промените в наредбата полза щяха да имат единствено неизрядните бенефициенти по мярка 214. Като асоциация сме доволни от решението на ВАС, защото то защитава българските земеделци, които произвеждат чиста земеделска продукция, която все по-рядко се намира по нашенските пазари и в магазини“, коментираха от ААЗП.

Прочети още: Асоциация плаши с протести заради агроекологичните плащания

 

 

Leave a Comment