Мощни немски компании станаха партньори на Аграрния университет

Меморандум за сътрудничество бе подписан между представители на аграрния бизнес и учебното заведение

Среща между  ръководството на АУ и представители на немския агробизнес

Мощни немски компании от аграрния бизнес станаха партньори на Аграрния университет – Пловдив. Тази седмица между тях и най-авторитетното в подготовката на земеделски кадри висше учебно заведение в страната бе подписан меморандум за сътрудничество. Това се случи при провеждането на кръгла маса в университета. Целта на форума бе да се разшири сътрудничеството между АУ и немски фирми, за да се засили връзката между научните изследвания и земеделската практика. Събитието бе организирано със съдействието на Майерс Жерболе – съветник на министъра на земеделието и храните в България, и г-н фон Арним – председател на Българо-германската работна група по земеделие и хранителна промишленост.

На срещата се озоваха управители на българските представителства на фирмите HL TopMix, BASF, Lemken, съпредседателят на Националния съюз на говедовъдите в България, представител на германската експертна организация по земеделие и храни DLG e.V. Фирмите CLAAS и IFW-EXPO, които не успяха да изпратят представител, изразиха пълна подкрепа на инициативата и готовност да подпишат Меморандума за сътрудничество и да участват в предстоящите инициативи.

Домакини на форума бяха ректорът, зам.-ректорите, деканите и зам.-деканите, ръководителите на катедрите „Механизация“ и „Физиология на растенията и биохимия“, представител на Студентския съвет.

Ректорът проф. Христина Янчева откри срещата, приветства гостите и представи политиките на АУ по отношение сътрудничеството с агробизнеса с цел повишаване качеството на обучението съгласно изискванията на пазара на труда и засилване връзката между научните постижения и земеделската практика.

Презентации за реализираните проекти и съвместни инициативи с представители на аграрния бизнес направиха доц. Иван Брайков, проф. Вили Харизанова и доц. Светла Янчева.

Модератор на дискусията бе фон Арним, който бе силно впечатлен от досегашното сътрудничество между АУ и агробизнеса, и постигнатите резултати.

Николай Колев представи дейността на Лемкен – България и изрази готовност да посреща студенти за практическо обучение, тъй като разполагат с демонстрационни земеделски машини от висок клас.

Според Пламен Даскалов, управител на HL TopMix, все още съществува разминаване между добрата теоретична подготовка на студентите и недостатъчната им практическа подготовка в реална среда. В страните, в които животновъдството е на високо ниво, оптимизирането на отрасъла понякога означава увеличаване на инвестиционните разходи. И тъй като именно възпитаниците на АУ ще са бъдещи консултанти, ще разработват бъдещите политики в областта на земеделието, те трябва да са подготвени за адекватни решения. Управителят допълни, че тяхната фирма често обявява стажантски позиции и дават възможност на студентите, стажуващи при тях, да преминат през всички отдели. Той с гордост спомена, че имат модерен завод, но подчерта, че обликът на една фирма се прави от хората. Това са и основните причини, заради които сътрудничеството между АУ и фирмите ще е от взаимен интерес и полза.

Проф. Янчева подчерта съгласието си с изказаните тези и потвърди, че животновъдството ще стане по-желана професия и по-престижна реализация за завършващите само ако секторът се развива.

В Германия животновъдният сектор е престижен и печеливш, а младите фермери в България са амбициозни, знаят езици, свободно общуват с чуждестранни колеги, обърна внимание Мирчева от HL TopMix. Затова е необходимо и университетът да отговори на потребностите на младите чрез подготовката на своите възпитаници.

Участниците в дискусията споделиха много добри практики от своите фирми, дадоха конкретни примери, които могат да бъдат основа за предстоящи съвместни инициативи.

Всички се обединиха около мнението този вид среди и дискусии да се организират по-често.

 

Leave a Comment