Само силна комбинация от инсектициди може да спаси чемширите

Неприятелят е непознат у нас, внесен е от Китай
Нападнат и драстично орязан чемшир, чиито върхове продължават да съхнат

Нападнат и драстично орязан чемшир, чиито върхове продължават да съхнат

Само силна комбинация от инсектициди може да спаси чемширите, които все още не са напълно унищожени. Това обясни пред АгроПловдив агроном по растителна защита, който пожела да не съобщаваме името му заради нестандартния начин за борба с неприятеля, който препоръчва. „Комбинирането на инсектициди е против растителнозащитните правила, но аз установих, че нищо друго не действа“, каза нашият източник.

Още от миналата година чемширите в страната са нападнати от пеперуда, чиито гъсеници изяждат и изсушават листенцата им. Храстът изсъхва отдолу нагоре, дори и да е огромен.

Наскоро се появиха публикации, в които се цитира агроном. Според него вредителят е Бялата американска пеперуда. „Това не е вярно“, категоричен е нашият експерт. Бялата американска пеперуда се разпознава по големите гнезда, които прави в клоните на дърветата. Те са обвити в паяжина. Гъсениците на неприятеля са с брадавици и космици, докато на този неприятел гъсениците са зелени. Друго, която отличава истинския унищожител на чемшира от бялата пеперуда, е времето, през което се снасят яйцата. До преди седмица, а вероятно и сега, по нападнатите клонки на чемшира могат да се видят гъсениците на автентичния неприятел. Докато Бялата американска пеперуда снася яйца за първо поколение през май и юни.

Неприятелят е внесен от Китай и доскоро е бил напълно непознат у нас вид. Той е класифициран като вредител по чемшира в държавата от Далечния Изток. Това съобщиха от общинското предприятие „Градини и паркове“ в Пловдив, като цитираха растителнозащитна служба. Чемширите в града, които растат на обществени места, също са почти напълно унищожени.

Как да се пръска

Борба срещу нападателя на чемшира се води с инсектицидите Вазтак, Карате, Децис или Дурсбан 4Е. Ако се пръска достатъчно често с тях, растенията вероятно могат да се опазят, обясни агрономът по растителна защита.

По-сигурна и ефективна е борбата ако се комбинират и изпръскат наведнъж Нуреле, Дурсбан и Вазтак.

Ако малка част от чемшира е останала незасегната, ще е добре да изрежете и изгорите сухите клонки. А дали растението ще пусне нови филизи, не е сигурно. „По-добре си купете ново“, е съветът на нашия консултант.

Прочети още: Огледайте добре чемшира

5 Comments

  1. Один каза:

    От опит мога да потвърдя, че Рапакс действа. Пръскам го смесен с прилепител Елект.

  2. Дилян каза:

    Тази вечер ще напръскам чемширите със следния коктейл: Децис, Нуреле, Фюри, придружени от Нисоран и прилепител Елект90ЕК. А стига се, една китайска гъсеница ще ни прави на идиоти…:-)))

  3. сок касис каза:

    НОВИ ФИЛИЗИ И ЕДНА КОМБИНАЦИЯ ОТ 3 РАЗЛИЧНИ ПРЕПАРАТИ , КАКТО И ЧЕСТО ПРЪСКАНЕ ?

    НЕКА ДА СМЕ НАЯСНО – ПЛОД И ЗЕЛЕЧУК НА ОКОЛО СТАВАТ ТОКСИЧНИ , ОТРОВНИ .
    ВЪПРОС ПО-СКОРО БИ БИЛО РЕШИМО ПО ЕСТЕСТВЕН НАЧИН , АКО СИ ЗНАЕ , КАКЪВ ИМ ЕСТЕСТВЕНИЯ ВРЯГ НА ГЪСЕНИЦА , СЪОТВЕТНО ПЕПЕРУДКАТА .

    НО В НАШИТЕ УСЛОВИЯ НА КУЛТУВАЦИЯ , МОНОКУЛТУРИ , ГРАДСКИ ДЕКОРАТИВНИ ЗОНИ , БРОЙ И РАЗНОВИДНОСТ НА ПЪТИЦЕТА НАМАЛЯВА , ДРУГИ ВРАГОВЕ КАТО ПАЯЦИ СЪЩО СЕ УНИЩОЖАВАТ , ТАКА ЧЕ СЪВЕТ , КУПЕТЕ НА НОВО , СИ Е НАЙ ДОБЪР ВАРИАНТ .

  4. Агроном каза:

    Да ви имам анонимния консултант! Поредният, който открива топлата вода.

    • Божидара каза:

      Аз пробвах с комбинация от Алверде и Даскорт. Има ефект, за момента чемширените ми топки се възстановиха.

Leave a Comment