Повече точки по мярка 6.3 за по-големите стопанства

IMG_2946Стопанствата, чиито стандартен производствен обем (СПО) е близък до 7999 единици, ще получат повече точки по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитие на малките стопанства“. Както е известно, по мярката ще могат да кандидатстват по-дребни земеделци, чиито СПО е от 2000 до 7999 евро. (Изчислете своя СПО чрез таблицата тук).

При изчисленията на точките за класирането на проектите, стандартният обем на стопанството, което кандидатства по мярката, ще се умножава по коефициент. „Така че колкото по-висок е СПО, толкова повече ще са точките“, съобщи Рангел Матански, съпредседател на Съюза на говедовъдите в България, който е участвал в работната група, събрала се да обсъди условията за мярка 6.3.

Всяка точка ще е от значение, защото бюджетът по мярка 6.3 ще е достатъчен за около 4000 кандидати при 50 000 стопанства в страната, които отговарят на условията за участие, съобщиха преди време от МЗХ. Одобрените ще получат по 15 000 евро.

Земеделските производители, които искат да участват с проекти по 6.3, имат възможност да впишат в годишната данъчна декларация 33% процента доход от аграрна дейност. Но от ДФ „Земеделие“ ще са в правото си да изискат доказателства за земеделските доходи на кандидатите, обърна внимание Матански.

Преди време стана ясно, че проекти, свързани с отглеждането на птици, няма да бъдат приоритетни по мярка 6.3, тоест, няма да получат допълнително точкуване.

Всеки момент се очаква да бъде публикувана проектонаредбата за условията за прилагане на подмярка 6.3, която показва сериозно забавяне спрямо индикативния график 2016 г. на земеделското министерство, публикуван в края на миналата година. На заседание на работна група вчера са били обсъдени последните детайли по норматива.

Прочети още: Стопанствата с височина 700 м и нагоре с повече шанс за класиране по мярка 6.3

 

Leave a Comment