14 кравеферми от Съединение и Първомай затварят

Пенко Налбантов и Пантелей Николов

Пенко Налбантов и Пантелей Николов

От началото на годината 14 кравеферми за мляко от общините Първомай и Съединение спряха работа или са пред затваряне. Драстичното падане на изкупните цени на суровината принуждават хора, които в продължение на повече от 10 години са се занимавали с животновъдство и са го превърнали в свой бизнес, да разпродават кравите. Това разказаха пред АгроПловдив Пенко Налбантов, Пантелей Николов и Боряна Дочева. Всички те са членове на създаденото преди години сдружение „Тракия милк“, което се разпада.

Пенко Налбантов вече е продал 10 крави, защото това е неговия начин да издържи по-дълго. С парите от продажбата компенсира минуса в баланса. Проблемът е, че цената на кравите е ниска, тъй като тя е пряко обвързана с цената на млякото. Когато една стока носи печалба, тя струва по-скъпо. Когато носи загуба, няма пазар, обяснява Налбантов.

В момента и още три месеца животните ще са на паша, което ще спести разходи за храна. После обаче икономическите резултати рязко ще се влошат.

Пантелей Николов от Асеновград е създал ферма в Първомайско през 2000-а година. Към ноември 2015 г. е решил да приключи с животновъдството и е продал 70 дойни крави и 15 телета. С част от парите изплатил банкови кредити. Сега доставя бирена каша на стопанствата, която извозва от пивоварната в Хасково. Така е попаднал на поредния проблем – продажби на разсрочено плащане. „Всеки казва, пиши ме в тефтера, по-късно ще платя“, разказва той.

Боряна Дочева от с. Дълбок извор, Първомайско е от 16 години в животновъдството. „Миналата година по това време изкупната цена на млякото беше 0.70-0.75 лева за литър, сега е 0.45 лв. Имаме 52 крави, които издържаме благодарение на приходите от земеделската ни дейност върху 1300 дка. Но това е наливане от пусто в празно“, смята жената. „Не съм продала досега кравите, защото не мога да намеря купувач. Но фермата, така или иначе, е обявена за продан“, обясни Дочева.

Наскоро от бившото млекопреработвателно предприятие „Данан“ са обявили, че спират линиите за изкупуване на млякото в Първомайско и Старозагорско. Направили са го коректно, предупредили са фермерите два месеца по-рано. Нови купувачи се намират, но на нови, по-ниски цени, показва опитът на животновъдите.

 

Leave a Comment