Занаятчии от цялата страна и от чужбина идват в Пловдив

Четири дни майстори по дърворезба ще се състезават пред сградата на БНБ на „Райко Даскалов“

Слава БалжиеваРекорден брой занаятчии от цялата страна, а също и двама майстори от Сърбия и Македония, пристигат в Пловдив, за да участват в Пролетния панаир на занаятите. Той ще се проведе от 19 до 24 април 2016 г. ( от вторник до неделя) на ул.”Райко Даскалов”, бившата Узун чаршия. Това съобщиха днес зам.-кметът по култура и туризъм Амелия Гешева и Тони Симидчиева – председател на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив.

Това е осмото издание на панаира, който се провежда два пъти годишно – през пролетта и есента. 85 български майстори ще представят 25 занаята: дърворезба – 2 , художествена обработка на дърво – 7, тъкачество – 4, плъстене – 9, грънчарство – 4, художествена керамика – 6 ножарство – 3, стъклодухане – 1, стъклопис -2, свещолеене, – 6, сладкарство – 2,  изработване на художествена керамика – 8,  изработване на накити с различни техники – 12, изработване на национални кукли -1, изработване на кукли от текстил –2, шапкарство – 1, художествено плетиво – 1, килимарство -1, изработване на художествени тъкани -3, кошничарство -1, звънчарство -1, нар. инструменти -1, кожарство- 7.

Сдружение „Храната на Пловдив“ ще предложи домашна лютеница, приготвена по стари български рецепти, подправки, различни видове хляб и колбаси. Майсторите на храни ще участват за първи път заедно, след като в резултат на създадените успешни партньорства по време на миналия панаир, членовете решиха да създадат свое сдружение.

Занаятчиите от Сърбия и Македония са двама майстори на накити и стъклопис.

Кандидатите да се включат в цветното изложение са били значително повече, но поради ограниченото пространство, на което се позиционират шатрите, се е наложило да бъде направена предварителна селекция, поясни Тони Симидчиева.

Пленерът по дърворезба – акцент в осмото издание, ще стартира на 20 април. Седем  майстори – резбари от цяла България ще се състезават 4 дни в изработването на пана на тема „Пловдив“. Работилниците на Виктория Денева, Веска Колева, Иво Пенев, Николай Николов, Димитър Димитров , Цанко Иванов и Емил Темелков ще се състезават пред сградата на БНБ в края на главната улица. На най-добрия в надпреварата  ще бъде връчен плакет и парична награда в размер на 600 лв. Готовите пана ще бъдат предоставени на Община Пловдив. Тя ще ги използва за официални подаръци на високопоставени гости от чужбина, които посещават града във връзка с „Европейска столица на културата – 2019“.

Ученици от Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“- Пловдив и ученици от Професионалната гимназия по каменоделство в село Кунино, област Враца са сред специалните участници в Пролетния панаир на занаятите. Организаторите се надяват, че подобни партньорства ще спомогнат за  възраждане на интереса и любовта към някои изчезващи вече занаяти, които са традиционни и високо ценени по света.

Официалното откриване на осмия Пролетен панаир на занаятите ще бъде на 20 април 2016 г. от 17.30 ч. на площад „Римски стадион“.

 

Leave a Comment