Животновъдни организации питат МЗХ за финансовите щети от заразния дерматит

кравиУстановените огнища на Заразен нодуларен дерматит в областите Хасково и Стара Загора не само че стреснаха изключително сериозно животновъдите в Южна България (засега), но пораждат все повече въпроси без отговор. Тези дни многобройните сдружения имат намерение да поискат спешна среща с министъра на земеделието Десислава Танева, за да получат отговори.

„Не е ясно какво ще се случи, ако животновъд е поел ангажименти по някои от мерките и стане така, че ветеринарните власти унищожат стадото му? Какво става тогава“, попита Рангел Матански, който е съпредседател на Националния съюз на говедовъдите в България. „Нали се изисква да запазим броя на животните, които са посочени в проектите? Друго: масово сме изтеглили кредити за дейностите ни. Какво ще направим, ако останем без животни, как ще ги погасяваме? Въобще не се знае и как се изчисляват компенсациите за унищожени поради болест стада“, изброи Матански.

Животновъдите искат да знаят още какви мерки взимат институциите, за да спрат заразата. Достатъчни ли са? Не е ли по-добре да се ваксинират говедата, за да останат живи, вместо да се пренебрегва това заради евентуален износ?

В петък, 15 април, от аграрното министерство съобщиха, че ще бъдат свикани през следващата седмица областни консултативни съвети по животновъдство. Стопаните обаче искат министерството да не изчаква цяла седмица, за да обобщава картината, събрана по области, а да предприеме допълнителни стъпки за стопиране на силно заразната болест.

Животновъди от Раковски, Пловдивска, област разказаха, че по тяхна информация Заразният нодуларен дерматит се разпространява със скорост 400 км за шест месеца и то в случай, че ветеринарните власти не са допуснали предвижването на болно животно. „Всеки, който е имал някакво намерение да инвестира във фермата си, в момента е замразил всички проекти, защото не знае дали след два месеца ще има животни“, твърдят животновъдите.

Leave a Comment