Бойко Борисов: 150 хил. ваксини срещу заразния дерматит идват до седмица

Бойко Борисов„20 млн. лв. ще дадем, за да пресечем болестта нодуларен дерматит при животните.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, съобщи „Новинар“.

„Знаете, че има много голям проблем при животновъдите, ще влезе една допълнителна точка в дневния ред – сега я пишат от Министерство на финансите и Министерство на земеделието. Надявам се да ни подкрепите. Близо 15 млн. ще дадем за 9 вектора, за да изпръскаме страната, за да можем да пресечем болестта нодуларен дерматит. Директивата е такава, че и здравите животни трябва да се унищожават“, обясни Борисов. (Подобна точна нямаше в прессъобщението след заседанието на правителството – б.р.)

„Знаете за един стопанин какво е да му се убие животното. Паралелно – това са само милиони за пръскане, отделно над 5 млн. ще отидат за ваксини, за да може ветеринарните лекари да действат бързо. Уведомихме Брюксел“, поясни премиерът.

По думите му 150 000 ваксини ще дойдат в средата на другата седмица. Вече е създадена организация в рамките на седмица всички животни да бъдат ваксинирани, за да не се пренесе заразата и в Северна България.

„Ангажирали сме МВР да спират всяко движение на живи животни. Надявам се с това да помогнем на селските стопани“, коментира още Борисов.

Leave a Comment