В 3 часа сутринта полиция и 50 данъчни завардиха борсата до Първенец

Земеделски производители, които продават собствен продукция без касов апарат, подлежат на санкция

тържище Родопи 95, акция на данъчниМалко след 3 часа сутринта, когато обичайно започва работния ден на тържище „Родопи 95“, популярно като „борсата до Първенец„, данъчни и полиция завардиха входовете и изходите и започнаха проверки. Включително и по обяд, служители на Националната агенция по приходите в Пловдив спираха с палка „НАП“ всички МПС, които напускаха борсата за проверка на счетоводните документи. Според работещите на тържището данъчните са между 50 и 60.

тържище Родопи 95Неочакваната акция на НАП накара предупредени от колегите си търговци да си дадат принудителен почивен ден. Така доста от павилионите и складовете останаха със спуснати ролетки. Някои от шофьорите, влезли в двора на тържището по-рано, изоставиха камионите си. В прессъобщение от пловдивската дирекция обаче бе съобщено, че превозните средства няма да бъдат освободени от борсата, докато собствениците им не се явят.

Сектор "Производители" на тържището почти се изпразни

Сектор „Производители“ на тържището почти се изпразни

Сред най-масовите нарушения, установени в първите часове на акцията, е продажбата на зеленчуци и плодове от страна на производителите без касов апарат. От НАП напомнят, че борсата в Първенец, която е лицензирана по Закона за стоковите борси и тържища, попада в новите изисквания на Наредбата за регистриране и отчитане на приходите от продажби. От края на миналата година регистрираните земеделски производители, които продават собствена продукция на тържищата, се задължават да имат касови апарати. Плодовете и зеленчуците вече са в списъка на рисковите за фиска стока и са под засилен контрол.

Инспекторите от НАП проверяват документацията и на търговците, които продават на едро. Хора от борсата поясниха пред АгроПловдив, че фирмите, които са регистрирани по ДДС общо-взето не предизвикват вниманието на данъчните. Инспекторите проверяват особено внимателно търговците, които въпреки че реализират дневни обороти от 1000 лева нагоре, не са вписани по ДДС. Именно чрез тях държавата губи най-много от данъчните си приходи. Някои от търговците често регистрират нови фирми, така че да не попаднат в задължението за регистрация по ДДС.

Днес Националната агенция за приходите проследява от една страна произхода на плодовете и зеленчуците, които се внасят, а от друга изрядни ли са производителите и търговците – имат ли фискални устройства и издават ли касови бележки.

От НАП Пловдив съобщават, че само за първите два часа от акцията са констатирани десетки нарушения, по-фрапиращите между които са липса на касови апарати, издаване на обикновени стокови разписки вместо фискални бонове, занижени цени на стоката в издаваните фактури и значително разминаване между цените на плодовете и зеленчуците в придружаващите ги документи и тези, на които същите се предлагат за продан.

 

Leave a Comment