Бегай, че областният управител пръска с отрова!

Надя Петрова

Автор: Надя Петрова

Не е ли и жалко, и смешно! Днес следобед областният управител на Пловдив Здравко Димитров издаде заповед утре да се пръска с инсектицид около засегната от Заразен нодуларен дерматит ферма в село Добри дол, община Първомай.

Но това, г-н Димитров, не се прави така! Не знаете ли?

В 15:56 часа заповедта е изпратена до пловдивските медии с молба да я разпространят, за да се прочете от пчеларите. Отровата е опасна за пчелите и затова е добре те да не бъдат пускани да излетят от кошерите. В заповедта е определено, че радиусът на третиране ще е 40 км от фермата. Няма посочени часове, за които се отнася забраната. Няма посочени селища, които попадат в територията.

Не мисли, а действай! Така ли беше навремето в казармата, г-н Областен?

Ако проследим хронологията на събитията, г-н Здравко Димитров може и да не се окаже толкова грешен.

Всичко започна от протестите, гнева и страха на животновъдите от опасната болест, която щом се установи, приключва с масово убийство на говедата в съответната ферма.

Във вторник, 19 април, имаше голям протест в село Клокотница, Хасковско. На него поискаха оставката на шефа на БАБХ д-р Дамян Илиев с ултиматум към земеделския министър, че ако не го уволни, ще поискат и нейната оставка.

В сряда премиерът Бойко Борисов пое удара и успокои животновъдите, че в средата на идната седмица пристигат ваксините и че тайфунът ще се овладее.

В четвъртък земеделският министър съобщи на Консултативния съвет на животновъдите мерките, които се взимат срещу нодуларния дерматит, в това число и третиране на площите около засегнатите ферми. Дори бе посочено, че на 23 април те ще се напръскат, за да се спре заразата. Внушението беше: „Не си играем на шикалки, а действаме по най-добрите образци на американските екшъни и руските военни филми за Втората световна“.

„И, во!“ Така казват в Първомайско, когато са шашнати. (То съответства на друго народно възклицание: „Мале, мале!“)

И аз съм шашната! Вярно, че ситуацията е спешна, ама така не се прави. Така е просто вредно да се прави!

Първо: Кой ще достави препарата и на каква цена? Май скъпо ще излезе на държавата и добре ще легне на търговеца това третиране.

Второ: Коя фирма от селскостопанската авиация ще грабне офертата? Знаят ли властите кои са най-коректните изпълнители на подобна поръчка?

Трето: Как така в заповедта не е определена територията, върху която ще се пръска? Ние можем да я сметнем по шосейната мрежа, но това няма да е правилно, защото ще се пръска в кръг и по въздух, тоест и там, където няма пътища.

Между другото, помните ли как се изчислява лицето на окръжност? Формулата е радиусът на квадрат, умножен по числото Пи (3.14). Така сметнах, че площта ще е 5 024 километра. Това е настина сериозна територия. И ако може да се каже горе-долу кои общини попадат в нея, въобще не е по силата на обикновен човек да мери с линийка географската карта и да изчислява спрямо мащаба й дали неговия пчелин, който е в северния край на еди кое си землище, попада в зоната. Да не говорим, че авиаторът може да си пръска и едно към гьотери. И това не го казвам без основание, защото в години се е случвало да се опръска с тотален хербицид и пиперът в съседната нива.

Четвърто: А предупредени ли са колегите на областния управител от Хасково и Стара Загора? Те също трябва да алармират кметовете на общините, а после заповедта да се сведе до кметовете на селищата в тези общини. От своя страна малките кметове трябва да предупредят пчеларите. Това със сигурност не е работа от днес за утре, защото всичко ще се оплеска.

Пето и най-важното: Ще бъдат ли, все пак, предупредени всички пчелари, чиито пчелини попадат в кръга с площ от над 5000 км? Е, няма как да стане! В много случаи пчеларите живеят не там, където са кошерите. Не и в същите землища. Дори и акцията да бъде оповестена по най-гледаните телевизионни канали, това нищо не гарантира. Все повече хора не следят новините, за да избегнат стреса. Петък вечер е. Пчеларите могат да излязат на по бира с приятели.

Знаете ли колко време зърнопроизводителите преговаряха с пчеларите да им се разреши да третират с инсектициди до 10 часа сутринта? То бяха дълги и мъчителни разпри, продължили месеци наред. Пчеларите не искаха и не искаха да позволят. Накрая се съгласиха, но при условие, че бъдат предупредени лично и седмица по рано за датата на растителната защита. А сега държавата, в лицето на областните управители, нито ги пита, нито ги предупреждава като хората за пръскането утре. И, во! Таман от една фондация публикуваха данни, че сме на първо място в света по брой на биологичните пчелни семейства, и работата отиде в киреча, както се казва.

По този повод се сещам за един разказ на Чудомир. За майстора дюлгер, дето мерил с плюнка дали му е прав зида. Ако тя се закачи – е издут. Ако падне на разстояние – е хлътнал. Та веднъж духал вятър и плюнката все му се залепяла за брадата. Майсторът се почесал и достроил стената. Но минало време и тя паднала. Та и тази работа май е такваз.

Най-реалистичното предположение е, че утре май няма да се пръска поради всички изброени причини. Но пчеларите, до които все пак е достигнала тази заповед на Областния, ще държат в кошера пчелите, защото няма да има кой да им каже в почивния ден, че това се е оказало тренировка. И аз пак се сещам (не знам защо, не съм била в казарма) за друг лаф на старшината: „óстави, имаш желание!“

 

Leave a Comment