И вносните говеда ще се ваксинират, ако са предназначени за ферми в заразени с LSD райони

Едрите преживни добиват доживотен имунитет ако са преболедували по естествен път, но не и след ваксиниране

Министерството на земеделието и храните публикува на електронната си страница подробна и богато илюстрирана брошура с информация за Заразен нодуларен дерматит (Lumpy skin disease). В нея са посочени както действащите нормативи в ЕС, така и по-близката история на заболяването, което през 2012 г. първо е установено в Израел, а оттам обхваща няколко държави от Близкия Изток. През 2015 г. пламва в съседните Турция и Гърция, а от началото на април е констатирана и у нас.

засегнати държави от Заразен нодуларен дерматит

 

 

Описани са живите ваксини, които се прилагат, както и действията на ветеринарните власти в азиатските държави и в Гърция.

По настоящем са налични единствено живи CaPV ваксини като нито една от тях не е оторизирана за употреба в ЕС, съобщава брошурата.
Съгласно Директива EC/90/425 за вътреобщностната търговия след ерадикация на болестта е необходимо изпълнението на програма за надзор за доказване, че държавата е свободна от болестта.

 

От информацията се разбира, че фермите на територията на цялата държава няма да имат право на износ в продължение на три години след откриване на последното огнище на болестта: „Индиректни загуби, причинени от мерките за контрол и ерадикация и забрани (тотална забрана за международна търговия за говеда и продукти от тях).“

Ваксините ще бъдат приложени не в цялата рестриктивна зона, която обхваща 14 области, а в целите територии от области Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Пловдив и в южните общини от области Бургас, Кърджали, Смолян, Благоевград. Както бе съобщено по-рано миналата седмица са необходими 350 000 дози.

ваксиниране срещу Заразен нодуларен дерматит

Любопитно е, че животните придобиват доживотен имунитет след естествена инфекция, но не и след ваксинация. Няма проучвания за продължителността на имунитета след ваксинация.

Антитела могат да бъдат открити приблизително 3 месеца след заразяване.

Вирусът на LSD инфектира домашните говеда и водните биволи, но също така болестта е потвърдена при някои диви преживни като импалата и жирафа. У нас има съмнения, че еленовите са възприемчиви и затова е забранено придвижването.

Огнища могат да бъдат констатирани по всяко време, но са най-чести през топлите и влажни сезони, с висока активност на насекоми, се посочва в брошурата.

Заболеваемостта на едрите преживни животни е от 5 до 45%, а смъртността е по-висока от 10%.

Заразният нодуларен дерматит се предава чрез

– чрез животни в инкубация, фермери, търговци или замърсени транспортни средства
– чрез различни вектори (насекоми и кърлежи) – 9 вида насекоми
– механично – чрез контаминиран камион за млякото, трактор и др.
– чрез ветеринарномедицински и зоотехнически манипулации
– чрез контаминирани фуражи и вода
– полово предаване при чифтосване или изкуствено осеменяване
– трансплацентарно предаване
– директен контакт с диви преживни??? (изискват се по-нататъшни проучвания).

Рестриктивната зона включва цялата територията на 14 административни области: Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Област София и София гр. Наложена е забрана за всякакви движения на едри преживни животни (ЕПЖ) – изключения се правят само за едри преживни, предназначени за клане и след специално разрешение от ЦУ на БАБХ (заповед No РД 11-571/13.04.2016 на изпълнителния директор на БАБХ). Ежедневни клинични прегледи се извършат на всички стада ЕПЖ в общините с констатирани огнища. Клинични прегледи два пъти седмично ще се провеждат на всички стада ЕПЖ, намиращи се на територията на рестриктивната зона.

•На 14-ти април 2016 БАБХ разпореди извършването на клинични прегледи на стада с ЕПЖ веднъж седмично във всички други области на България (Заповед No РД11-580/14.04.2016 на изпълнителния директор на БАБХ).
•За създалата се епизоотична обстановка своевременно е информирана Европейската Комисия и ветеринарните власти на държавите членки на ЕС и съседните трети страни.
•От страна на ЕК е изготвен проект на Решение SANTE/7036/2016 GISPOOL/G2/2016/7036/7036-ENGIS.doc относно някои предпазни мерки срещу ЗНД в България

•По настоящем са налични единствено живи CaPV ваксини като нито една от тях не е оторизирана за употреба в ЕС
•Съгласно Директива EC/90/425 за вътреобщностната търговия след ерадикация на болестта е необходимо изпълнението на програма за надзор за доказване, че държавата е свободна от болестта.

Очаква се наксинирането да започне в средата на тази седмица.

огнища на Заразен нодуларен дерматит

Leave a Comment