Кметът на „Родопи“ спъва най-големия данъкоплатец в общината

Тържище „Родопи 95“ не може да инвестира и участва с европроекти заради отказа на Пламен Спасов да одобри подробния устройствен план. След две пропуснати години и решение на Върховния съд, днес кметът подписа

стоково тържище "Родопи 95"Кметът на община „Родопи“ Пламен Спасов води необяснима война срещу един от най-големите данъкоплатци в общината – тържище „Родопи 95″АД. Това е неприятният извод, който управата на тържището може да направи след години безуспешни усилия да получи одобрен от общината подробен устройствен план (ПУП). Без него тържището не може да направи никакви самостоятелни инвестиция. Губи и възможности да кандидатства по европейски програми за модернизиране на тържището. Заедно с него губят и 6664-те дребни акционери на „Родопи 95″АД, които в мнозинството си са жители на община „Родопи“.

Христо Панайотов

Христо Панайотов

Още по време на миналия мандат на Пламен Спасов като общински кмет управата на тържището разработи ПУП, който през 2014 г. бе одобрен от Общинския съвет. Кметът обаче така и не го разписа. „Това ни принуди да заведем съдебно дело срещу мълчаливия отказ“, поясни изпълнителният директор на най-голямото тържище в страната Христо Панайотов. Последното решение е на Върховния административен съд (ВАС) от 16 март 2016 г., с което отменя заповедта на кмета на община „Родопи“ от 23 юни 2015 г. за спряно производство по одобряване на проект на ПУП. Общината е осъдена да плати и съдебните разноски на тържището от 505 лева, което вече е сторено. Одобрение на подробния устройствен план обаче до вчера все още нямаше.

В същото време тържището е сред най-големите данъкоплатци в община „Родопи“. За 2015 г. то е внесло 25 633 лева данък сгради и такса смет. Отделно от това борсата превежда всеки месец в общинския бюджет по 3 750 лева на база на споразумение заради недоказаните претенции на общината, че 4 квадратни метра от централния вход е върху земя, която е общинска собственост. Това се е случило след като преди две години Пламен Спасов е актувал вътрешен път между оранжериите и складовете като общинска собственост. Така годишната сума, която влиза в бюджета на общината само на база на това споразумение е 45 000 лева. Или общо, приходите за година в общинския бюджет от тържището са над 70 хиляди лева. „Ние сме в ситуацията да сме зависими от кмет, който от силата на поста си ни спъва по административен път. И нещо повече – своеволно не изпълнява решенията на Върховния съд. Няма на кого вече да се оплачем, няма върховенство на властите, няма справедливост“, коментира вчера Панайотов.

Кметът на „Родопи“ е завел и дело, чрез което претендира централната алея на тържището да бъде обявена за общинска собственост. „Това е абсурдно“, реагира Панайотов. „Целият терен, върху който е борсата, е бил собственост най-напред на ТКЗС, после на АПК и в последните години на социализма – на НПК. Мястото никога не е било общинско, имаме и нотариални актове, които доказват това. След като започна възстановяването на земята на реалните собственици през 90-те години на миналия век, създадохме акционерното дружество, в което участват както някогашни собственици на земята под борсата, така и наследниците на тези, които са работели в ТКЗС Първенец. На 28 април е първото заседание по делото, заведено от кмета, и отсега знам, че община „Родопи“ просто няма какво да представи в подкрепа на искането си“, коментира директорът на тържището.

Пламен Спасов Снимка на БНР

Пламен Спасов
Снимка на БНР

„Щом ВАС ни нарежда да одобрим ПУП-а, ще следваме процедурите. Няма такова нещо като мълчалив отказ от моя страна“, каза пред АгроПловдив вчера кметът Пламен Спасов. „Трябва да отбележа, че на предишната съдебна инстанция община „Родопи“ спечели делото. Причината е в това, че при тържището има неяснота за собствеността. Ние имаме претенции за централната алея. Аз като кмет изчаквах да видя какво ще каже съдът. Щях да имам упреци ако не бях защитил общинската собственост. А сега, когато съдът се е произнесъл по спора, аз разполагам с неговата преценка и мога да подпиша подробния устройствен план“, посочи Спасов.

Кметът обясни, че общината ще продължи делото за доказване на собственост върху централната алея на тържището.

Днес, докато подготвяхме текста за публикуване, от тържище „Родопи 95“ ни информираха, че подробният устройствен план на тържището вече е подписан. От „Родопи 95“ обаче не могат да се зарадват на добрата новина. „Нищо не може да ни върне годините, които похабихме да се борим с администрацията“, казаха лаконично от управата на борсата.

 

Leave a Comment