130 студенти от УХТ възхитиха лъвове в дегустациите на Concours Mondial de Bruxelles

Concours Mondial de Bruxelles 2016 130 студенти от Университета по хранителни технологии (УХТ) възхитиха международните дегустатори от конкурса Concours Mondial de Bruxelles, който започна вчера в Пловдив. Възпитаниците от специалност „Хранене и туризъм“ показаха много добри знания по сомелиерство, с което възхитиха светилата в дегустациите. „Изключително удовлетворение е за нас преподавателите да видим на практика резултатите от своя дългогодишен труд и сме благодарни за високата оценка, която получаваме от участниците в журито и от организаторите на конкурса “, коментира заместник-ректорът на Университета по хранителни технологии проф. д-р инж. Йорданка Алексиева.

Близо 9000 проби се състезават за медали в Concours Mondial de Bruxelles, който ще завърши утре, 1 май. От тях над 260 са от български вина. Дегустаторите са 330 (41 от България) от 52 държави и са разпределени в 59 комисии. Всеки един от тях оценява на ден около 50 проби.

За първи път тази година Concours Mondial de Bruxelles въвежда нова категория – за стари вина. Тя включва напитки, които са произведени през ХХ век. Условие за участие във категорията е да има поне 100 – 120 бутилки и да е пуснато на пазара.

Тази година ще се присъдят три вида медали – сребърен, златен и голям златен медал. Най-високият приз – голям златен медал се присъжда на вина, събрали между 92 и 100 точки. Обикновено най-добрите вина, отличени с голям златен приз са около 1% от всички дегустирани напитки в конкурса, уточняват организаторите. Медали получават между 7 и 10 процента от пробите, които участват в конкурса.

На 2 и 3 май, в рамките на следконкурсната програма, водещи световни журналисти ще разгледат изби и от по-отдалечени райони – в Северозападна и Югоизточна България. Резултатите от Concours Mondial de Bruxelles, чието изнесено 23-то издание за първи път се провежда в Пловдив тази година, ще бъдат обявени в края на месец май 2016 г.

 

Leave a Comment