Къщи за гости, МПС и ВЕИ няма да се финансират по мярка 6.4

Васил Грудев обеща повече публична информация за бенефициентите по мерките 4.1 и 4.2

Васил Грудев, ПловдивПодмярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ няма да финансира проекти за къщи за гости, закупуване на превозни средства и изграждане на ВЕИ. Тя ще се отвори догодина, съобщи на форум на консултантските дружества в края на април зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Още в края на 2015 г. консултантите изразиха недоволството си от публикувания тогава индикативен график за отваряне на мерките по Програмата за развитие на селските райони през 2016 г., в който подмярка 6.4 отсъстваше. Въпреки изразеното през МЗХ и земеделската комисия в парламента становище, че инвестициите в неземеделски дейности трябва да стартират през 2016 г. заради големия интерес и необходимото време за реализиране на проектите, 6.4 не влезе в програмата на министерството.

Васил Грудев уточни, че е възможно е да има финансиране за къщи за гости по стратегиите на Местните инициативни групи (МИГ), но само когато това е интегрирано в стратегията на съответната община.

Проблемите със създаване на изкуствени условия от страна на бенефициентите за постигане на допълнителни точки в класирането относно приоритизиране на чувствителни сектори по мерки 4.1 и 4.2, ще бъде решени, като вероятно ще се промени списъкът с продукти от тези сектори.

Зам. министър Грудев и консултантите се споразумяха да се предприемат редица мерки за увеличаване на публичността при усвояването на средствата по ПРСР, в това число публикуване на: образеца на договорите за безвъзмездна финансова помощ преди стартиране на приема на заявления за подпомагане; подробна информация за всички одобрени проекти по под мерките 4.1 и 4.2, включително имената на изпълнителите, консултантите, място на изпълнение на инвестицията, предвидени дейности по проекта и др.

Г-н Грудев поясни на консултантите, че плановете за втори прием по подмярка 4.1. „Инвестиции в земеделски стопанства“ и 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ са той да бъде отворен с целия остатъчен бюджет по подмерките, като по подмярка 4.1 ще се включи възможност за финансиране на инвестиции за напояване.  Планира се прием по 4.1. през септември или октомври, а за 4.2. – през ноември.  Заместник-министърът посочи, че дори да има забавяне, мерките ще се отворят при всички случаи до края на 2016 г.

 

Leave a Comment