Учени от Пловдив ще представят първата фаза на проект за биотехнологии по „Хоризонт 2020“

Представянето на PlantaSYST преди година

Представянето на PlantaSYST преди година

Учени от Пловдив ще представят на 17 май изпълнението на първия етап на проекта PlantaSYST за създаване на Център по растителна системна биология и биотехнология в града. Той е един от малкото одобрени за финансиране български проекти по европейската програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Финалната промоционална конференция ще се проведе в Новотел Пловдив от 10:30 до 12:45 часа в зала „Париж“.

Координаторът на проекта доц. Цанко Гечев и координаторът от страна на ИЗК доц. Димитрина Костова

Координаторът на проекта доц. Цанко Гечев и координаторът от страна на ИЗК доц. Димитрина Костова

PlantaSYST е проект на консорциум, който обединява екипи от три български и два германски института. Координатор е доц. д-р Цанко Гечев от Института по молекулярна биология и биотехнология (ИМББ). Другите два български партньора са Институт по зеленчукови култури „Марица“ Пловдив (ръководител доц. д-р Димитрина Костова) и Институт по микробиология – Лаборатория по приложни биотехнологии Пловдив (ръководител доц. д-р Милен Георгиев). От страна на Германия партнират Университет Потсдам (ръководител проф. д-р Бернд Мюлер-Робер) и Макс Планк институт по  молекулярна растителна физиология, Потсдам-Голм (ръководител проф. д-р Алистър Ферние).

На конференцията доц. Цанко Гечев ще представи изпълнението на проекта на първия етап, за което консорциумът получи финансова подкрепа. Голямата цел – изграждане на Център по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив, изисква одобрение на извършените подготвителни дейности. Ако то бъде получено, проектът ще получи подпомагане за същинското му реализиране в размер до 15 млн. евро.

Участие във форума ще вземат и учени от институтите, които са партньори в PlantaSYST.

Прочети още: Нов Център за върхови научни постижения в Пловдив ще помага на земеделието и фармацията

Leave a Comment