95% от фермите в общините Първомай, Асеновград и Садово – ваксинирани

крави95% от кравефермите в общините Първомай, Асеновград и Садово са ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, съобщи за АгроПловдив директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив д-р Камен Янков. Ваксината започна да се прилага от 29 април най-напред в община Първомай, където бе открито огнище на дерматит в стопанство в село Добри дол.

Най-голямата кравеферма в България – тази в село Поповица, община Садово, също вече е обезопасена“, посочи още д-р Янков. Там има 5 хиляди крави, за които след като заразата бе установена в страната, бяха взети извънредни мерки.

В по-едрите животновъдни стопанства на община Раковски също е извършена ваксинация. Д-р Янков очаква днес и утре да бъдат ваксинирани всичките едри преживни животни в 50-километровия радиус от Добри дол. Към Пловдивска област ще бъдат разпределени 78 хил. ваксини, като в началото ще се приложат 48 хиляди. Ако разпространението на заразния дерматит бъде напълно ограничено, фермите в по-отдалечените от Първомай общини ще се разминат с ваксинацията.

„Животните понасят ваксинирането много добре. Няма странични признаци, млеконадоят не е намалял“, сподели наблюденията си животновъдът от село Поройна, община Първомай Петко Налбантов. Неговата ферма е сред първите ваксинирани и досега той не е установил влошаване на състоянието на животните. Млекопреработвателите не са отказали да изкупуват суровината, тъй като те така или иначе пастьоризират млякото. Не е намалена и изкупната цена, защото тя е достатъчно ниска.

Leave a Comment