Марешки: Заради моите 5 бензиностанции някои губят по 100 милиона на месец

Цялата държавна машина е задействана, за да ме смаже, каза бизнесменът

По 100 млн. лв. на месец губят тези, които са продавали по-скъпо горивата преди Веселин Марешки да отвори първата си бензиностанция през октомври 2015 г. Към момента варненският бизнесмен има пет обекта, заради които цените на бензините, дизела и пропан-бутана са намалели драстично в областите Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Свищов. Това разказа пред бТВ тази вечер Марешки.

Веселин МарешкиТърговецът на лекарства обясни, че през октомври 2015 г. и към днешна дата борсовата цена на петрола е почти една и съща. У нас обаче промяната е драстична. Миналата есен дизелът се е продавал за 2.12 лв./литър, а сега той е поевтинял до под 1.60 лв. Разликата е 55 стотинки, посочи Марешки. „Искам да знам има ли нещо в страната (институция – б.р.), което може да разследва тази свръх печалба“, попита той. И допълни, че трима в държавата обръщат внимание на тази тема. Единият е министър-председателят, другият е покойник (Ваньо Танов), а третият е той.

След ценовата инвазия на неговите бензиностанции, фирмите на бизнесмена са станали обект на множество проверки, които продължават и до днес. „Всички наред ме проверяват“, описа ситуацията човекът от Варна и дори добави, че е получил информация за подготвяна публична акция срещу него. Цялата държавна машина е задействана, за да ме смаже, обобщи той.

Веселин Марешки влезе в студиото с новината, че по време на президентските избори тази година ще се състои и референдум, иницииран от него. Най-важният от въпросите за народно допитване е дали да има държавно регулиране на цените на горивата, така че да бъде разбит картела на търговците. Според бизнесмена, спадът на течната енергия ще се отрази изключително благотворно на икономиката, която ще получи силен тласък след поевтиняването й. Друг въпрос, на който гласуващите трябва да отговорят е дали да продължи субсидирането на партиите и коалициите. Марешки смята, че то трябва да бъде преустановено. Той се мотивира като посочи, че в момента една партия получава 100 млн. лв. от държавния бюджет и така на практика може да купи вота. Ако има по-нова политическа формация, тя не би имала шанс да се наложи, именно заради системата на субсидиране. Партиите трябва да се подкрепят публично от симпатизанти дарители, е виждането на бизнесмена.

Търговецът на лекарства и горива призна, че към днешна дата има намерение да се включи в президентската надпревара.

Leave a Comment