Повече самостоятелност и съвместни дейности с бизнеса в новия закон за Селскостопанска академия

Три опитни станции и САПИ се ликвидират, експерименталните бази се прехвърлят към институтите

Селскостопанска академияПо-голяма финансова самостоятелност и съвместни дейности с бизнеса след конкурс и за срок от 10 години – това са част от промените, които предлага проектът за промяна на Закона за Селскостопанска академия. Той е публикуван за обсъждане на електронната страница на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) – ТУК.

Промените в закона са свързани с отваряне на аграрната наука към практическото земеделие.

Селскостопанската академия остава на подчинение на земеделския министър,

но съставя, изпълнява и отчита бюджет като част от консолидираната фискална програма.

Членовете на Управителния съвет се намаляват от 16 на 14, но и съставът на УС се променя. В него вече ще участват трима представители на МЗХ, които в предишния закон липсваха. От страна на БАН участието се намалява от двама на един представител. Университетите, които досега имаха по един представител в УС на ССА, вече ще имат общо един, който ще бъде излъчен от ректорите с обикновено мнозинство. Става въпрос за ректорите на Аграрния университет – Пловдив, Университета по хранителни технологии – Пловдив, Тракийския университет – Стара Загора, Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Лесотехническия университет – София.

Новост е и

участието в УС на двама представители на браншови организации,

които ще бъдат определени според дневния ред и които ще имат право на съвещателен глас.

Заседанията на Управителния съвет ще станат публични.

В досегашния член 6 се правят промени, според които експериментално-производствената, приложната и обслужващата дейност на академията ще се осъществява от опитни станции и експериментални бази, които са структурни звена на научните институти. Тоест, опитните станции и бази ще загубят самостоятелност и ще бъдат прехвърлени според функциите си към съответните институти.

Друга новост е, че

към ССА на функционален принцип ще се създадат Центрове за изследвания и иновации,

които координират дейността на научните институти с изследвания в сходни приоритетни направления на земеделието, с цел осъществяване на политиките на Селскостопанската академия.

Центровете за изследвания и иновации ще осъществяват дейност чрез научни и координационни съвети, в съответствие с Устройствения правилник на Селскостопанската академия.

Земеделските земи от държавния поземлен фонд, предоставени за ползване на структурите на Селскостопанска академия за осъществяване на основната им дейност, са частна държавна собственост и предоставянето им ще се извършва със заповед на министъра на земеделието и храните. При отпадане на нуждите или установени нарушения при ползването на земите, заповедта се изменя или отменя от органа по предоставяне. Ползвателите на предоставените земи нямат право да ги преотдават на трети лица.

Проектът създава нов чл.11 а, който гласи, че имуществото ще може да се използва от структурните звена за целите на съвместни научно-изследователски и научно-приложни проекти въз основа на

договори, сключени с юридически лица,

след провеждането на конкурс. Договорите се сключват за срок до 10 години.

За откриване на конкурс председателят на ССА, съответно директорът на съответния институт, прави мотивирано предложение до министъра на земеделието и храните, в което се посочва срока на действие на договора;
видовете дейности по години, които да са предмет на договора за съвместна дейност за срока му на действие; финансовият ресурс и/или имуществото, с които ССА или съответният институт могат да участват за осъществяване на дейностите; приходи по години, очаквани от осъществяваната дейност, за срока на действието на договора за съвместна дейност.

Министърът на земеделието издава заповед за обявяване на конкурса.

В офертата си за сключване на договор за съвместна дейност кандидатът
посочва инвестиционните си намерения по години. Офертата се представя в запечатан непрозрачен плик лично от кандидата или от негов упълномощен представител в съответния институт. Всички събрани оферти се разглеждат от комисия, назначена със заповед на министъра на земеделието и храните или на оправомощено от него длъжностно лице. Комисията се състои най-малко от петима членове, от които задължително един правоспособен юрист.

Ежегодно в срок до 31 януари към договорите за съвместна дейност се
подписва допълнително споразумение, в което се посочват дейностите, които ще бъдат извършвани, както и размерът на инвестицията, с която всяка от страните ще участва в тях. Договорите влизат в сила след представяне на банкова гаранция за изпълнение на договора.

В заключителните разпоредби на проекта е определено

към кои институти преминават експерименталните бази и опитните станции.

Така експерименталната база – държавно предприятие към Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян и Опитната станция по животновъдство и земеделие – Смолян ще станат част от Института по планинско животновъдство и земеделие – Троян;

Експерименталната база – държавно предприятие към Земеделския институт – Шумен, Опитната станция по земеделие – Търговище и Опитната станция по земеделие – Лозница – в Земеделския институт – Шумен;

Опитната станция по кайсията и земеделието – Силистра – в Института по
земеделие – Кюстендил;

Опитната станция по картофите – Самоков – в Института по зеленчукови
култури „Марица“ – Пловдив;

Опитната станция по тютюна -Хасково и Опитната станция по земеделие -Хан Крум – в Института по тютюна и тютюневите изделия – Марково, Пловдив;

Опитната станция по земеделие – Кърджали – в Институт по розата и етерично-маслените култури – Казанлък;

Опитната станция по земеделие – Лом и Опитната станция по поливно
земеделие – Пазарджик – в Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров” – София;

Опитната станция по земеделие – Сливен и Опитната станция по земеделие – Поморие – в Института по овощарство – Пловдив;

Опитната станция по бубарство и земеделие – Враца – в Института по
животновъдни науки – Костинброд;

Опитната станция по соята – Павликени – в Института по фуражните култури – Плевен;

Опитната станция по лозарство и винарство – Варна – в Института по
лозарство и винарство – Плевен;

Опитната станция по земеделие – Средец – в Земеделския институт – Стара Загора.

Трудовите правоотношения с работниците и служителите в държавните
предприятия се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

При влизане в сила на този проектозакон се ликвидират държавните предприятия към Селскостопанската академия: Опитната станция по земеделие – Видин, Опитната станция по лозарство – Септември, Опитната станция по земеделие – Ямбол, Държавното предприятие към Селскостопанска академия „Система за агропазарна информация” (САПИ) – София. Разходите по ликвидацията са за сметка на бюджета на ССА.

В едномесечен срок от влизането в сила на този закон председателят на
Селскостопанската академия назначава ликвидационни комисии и определя техните функции. Те ще извършват ликвидацията на съответното държавно предприятие в срок 6 месеца от назначаването им.

Активите, пасивите, архивите на ликвидираните предприятия се поемат от ССА.

 

 

Leave a Comment