Празникът на свети Георги Победоносец е!

Свети ГеоргиДнес е Гергьовден, един от най-светлите пролетни празници. Православната църква почита на този ден любимия светец Георги Победоносец. Армията – храбростта на героите. Селото – овчарите и стадата. А възрастните хора предават нататък от столетия и хилядолетия, че всяка капка вода на този ден е целебна и златна за реколтата.

За Гергьовден обичаите и обредите се свързват преди всичко с грижите за добитъка в началото на животновъдната година. Голяма част от тях се извършват при кошарите, на зелените поляни, на нивите, край реките и изворите.

На Гергьовден се раздава прясно мляко, сирене и месо за мъртвите. Обредното изливане на първото мляко се извършва в земята или в реката. Символиката с реката е, за да тече млякото на овцете като река. Първа се дои овцата, която най-напред се е обагнила. Нейното агне се пренася курбан на свети Георги.

На този ден се обикалят нивите и се бодват в тях разлистени клонки. Според този обред, силата на разлистеното клонче се предава на нивата, за да се увеличи плодородието й. За Гергьовден се приготвят обредни хлябове и гергьовски краваи. Символично върху тях се изобразяват овце и агнета, кошара и овчар.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса. Някъде само ходят боси по росата или си мият лицето и ръцете с нея, другаде и пият роса. Къпането в росата се прави от хората, за да са здрави и да не ги боли кръст през годината. Вярва се още, че събраната по Гергьовден роса има особена целебна сила.

Освен „къпането“ в роса се практикува и обредното къпане в реки и извори. Както при росата, така и при измиването с вода съществува обичаят да се носи в къщи вода (на някои места тя се носи в пълно мълчание – т. нар. мълчана вода), с която се замесват обредни хлябове. Някъде (Разградско, Пловдивско) се вярва че на този ден водата е толкова лековита и даваща сила, че дори мечките се къпят за първи път в годината на този ден.

Овцевъдите ще отпразнуват заедно големия си празник на събор при Петропавловските ливади над Лясковец, който започва днес.

парад на ГергьовденДенят на храбростта и Българската армия ще бъде отбелязан днес изключителен военен парад. Официалната церемония започва в 9 часа с водосвет на бойните знамена и Знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в столицата.

В 10 ч е началото на военния парад на площад „Княз Александър I“, в който ще участват 1320 военнослужещи, 35 верижни и колесни машини на Сухопътните войски, зенитно-ракетни войски и служба „Военна полиция“, както и 12 самолета и вертолета от състава на Военновъздушните и Военноморските сили.

Свети Георги Победоносец се почита както от християни, така и от мюсюлмани. Той е покровител на България, Грузия, Канада, Каталония, Англия, Етиопия, Гърция, Черна гора, Португалия, Сърбия, градовете Истанбул, Любляна и Москва.

Leave a Comment