Животновъдите от община Хисар искат ваксини, на 9 май затварят пътя към Пловдив

кравиЖивотновъдите от община Хисар готвят протест на 9 май, понеделник. В 9 часа сутринта те ще затворят пътя при село Красново към Пловдив. Причината е в тревожно бавната реакция на държавата след откриване на огнище на Заразен нодуларен дерматит в село Беловица в общината.

„От Агенцията по храните в Пловдив потвърдиха официално заболяването в четвъртък. Но ваксините, които доставиха са абсолютно недостатъчни – 680. Само в Старосел животните са към хиляда“, обясни местният фермер Геро Мавров. „Искаме спешно да бъдат ваксинирани всички ферми на 20 км от зоната на огнището, какъвто е правилникът.“

Вероятно заради празничните и почивни дни, ветеринарните власти не са взели мерки и за въздушно третиране с инсектициди за намаляване на риска от пренасяне на опасния вирус.

Стопаните, които са в близост до фермата с убитите вече 80 животни, пръскат всеки ден както тревните площи до оборите, така и самите животни, за да избегнат голямата опасност. Никой не пуска кравите на паша. Но докато не бъде извършена ваксинацията, те си знаят, че са косъм от вероятността основната им дейност и поминък да бъдат съсипани.

 

Leave a Comment