9 май: Празник на победата над Хитлер и Ден на обединена Европа

Робер Шуман

Робер Шуман

Днес честваме Денят на обединена Европа. Френският външен министър Робер Шуман е първият автор на големия проект за следвоенна солидарност между европейските държави. На този ден през 1950 г. той прави първата стъпка за помирение между враждуващите страни от кървавата Втора световна война. Шуман предлага Франция, Германия и другите държави на Стария континент да обединят производството си на въглища и стомана, за да поставят началото на бъдеща европейска федерация.

Декларацията на Шуман се посреща с готовност от Германия, Италия, Холандия, Белгия и Люксембург и само след 11 месеца първите 6 държави учредяват Европейската общност за въглища и стомана. Така започват да се сбъдват пророческите думи на Робер Шуман, който казва в Декларацията: „Европа няма да се създаде отведнъж, нито само с един-единствен план. Тя ще бъде изградена само с помощта на конкретни стъпки, създаващи преди всичко една действителна солидарност.“

9 май е обявен за Денят на Европа през 1985 година и символизира християнските ценности – мир, взаимопомощ и просперитет.

9 май, Москва, парадНа 9 май се чества и друг голям празник. През 1945 г. В Берлин е подписана капитулация на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър от името на Дуайт Айзенхауер.

Днес е вторият по значимост празник в Русия след деня на Великата октомврийска революция. На Червения площад в Москва ще дефилират в парад над 10 000 военни, 135 бойни машини, включително танкове, бронетранспортьори, както и повече от 100 самолети и хеликоптери.

Leave a Comment