На 11 май църквата почита светците на писаното слово Кирил и Методий

кирил_и_методийДнес, 11 май, Православната църква почита паметта и делата на братята апостоли на словото Кирил и Методий. За това, че са превели Библията на старославянски език, Православната църква ги обявява за светци. А на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II с апостолическо послание ги определя като съпокровители на Европа.

От Пловдив започва празникът на равноапостолите преди 165 години. На 11 май 1851 г. в епархийското училище„Св. св. Кирил и Методий“ в града на тепетата Найден Геров организира празник на Кирил и Методий – създатели на глаголицата. Във възрожденските източници първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в творба на Неофит Рилски. Постепенно в следващите години 11 май започва да се празнува и в други български градове.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник.

Въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. измества празника на 24 май по официалния държавен календар. По църковния литургичен календар обаче този ден е на 11 май. Поради вече установената гражданска традиция светското, гражданското и държавно честване остава на 24 май.

Днес е патронен празник на Пловдивска духовна семинария, а също така и на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Leave a Comment