Граничните със Сърбия и Македония области също ще се ваксинират срещу нодуларен дерматит

В страната има вече 63 огнища в 7 области. Срещу насекомите преносители на заразата ще се третират 2.5 млн. дка

Десислава ТаневаОсем огнища на Заразен нодуларен дерматит вече има в Македония. Нашето земеделско министерство разполага с данни, че болестта е влязла и в Сърбия, макар да няма официално съобщение оттам. По тази причина ще бъдат ваксинирани всички животни в пограничните области с двете държави. Това съобщи снощи по време на блиц контрола в парламента земеделският министър Десислава Танева.

Министърът потвърди, че на 16 май се очакват 170 хил. ваксини. Страната ни е поръчала още 100 хиляди дози, които да бъдат доставени във втората половина на юни. Първите ваксини – 150 хил., пристигнаха непосредствено преди великденските празници.

Към момента в България има 63 огнища на нодуларен дерматит. Те попадат в седем области, 23 общини и 51 населени места. 

Когато метеорологичната обстановка позволи, от БАБХ ще продължат с облитането на 20-километровите зони около огнищата, а също и по поречията на реките. Правителството е отпуснало 14.5 млн. лв. за превантивните операции.

Досега са третирани с инсектициди над 61 хил. дка. Планът е да се напръскат с препарати 2.5 млн. дка. Предвидено е да извърши защита срещу насекомите преносители на вируса и в двукилометровата зона на Дунав, съобщи още министър Танева.

Тя информира още, че от всички поразени от шарката стопанства, само в едно животните са под селекционен контрол. Обезщетението за тях ще е по-високо, но все още не е ясно какво ще е то. За другите говеда то е 1072 лева.

На въпроса дали ще се ваксинират фермите от Северна България, тъй като много от стопаните искат това, Десислава Танева отговори, че индустриалните животновъди предпочитат да се разминат с ваксините. Те изнасят животни в трети страни, поясни Танева. Ваксинирането срещу Заразен нодуларен дерматит води след себе си ограничения, които е по-добре да бъдат избегнати. Министърът увери, че Агенцията по храните взима необходимите мерки да спре разпространението на болестта.

Leave a Comment