Ожесточена конкуренция за розовия цвят вдигна цената до 6 лв., после я бутна на 4

Заради ежедневните валежи 10% от розите вече са загнили, но реколтата е два пъти по-голямо спрямо 2015 г.
Николай Иванов

Николай Иванов

Ожесточена конкуренция между купувачите на цвета от маслодайна роза вдигна цената до 6 лева миналата седмица, но в момента тя е укротена на 4 – 4.50 лева за килограм. Това разказа пред АгроПловдив Николай Иванов от село Васил Левски. Самият той е производител с 15 дка насаждение от рози, но в същото време е един от изкупвачите на новопостроената розоварна на „Розен берг“ООД, която е близост до селото.

„Беритбата на цвят започна в края на април и началната цена беше 3 лева“, разказва Николай. Много бързо обаче наддаването дало ефект и сега производителите разчитат на по-високи приходи от масивите в сравнение с миналата година. През 2015-а средният добив от декар е бил средно 250 кг, а за 2016-а се очаква да е 500 кг.

розов цвятСпоред Иванов обаче честите превалявания могат да компрометират тазгодишната реколта заради загниването на цвета. Вече 10% от цветовете боледуват.

Сметката за приходите от декар рози показва, че те са около 2000 лева. От тях обаче производителят от Васил Левски изважда 500 лева, които се плащат на берачите. Договорената с тях надница е лев за килограм цвят. Според Иванов, другите разходи като почвени обработки, торове, препарати за растителна защита и др, са около 1000 лева за декар. „Надяваме се чистата печалба да е 500 лева“, изчисли той.

рози в чувалРозоварната на „Розен берг“ е построена само за три месеца и е с капацитет да преработва 12 тона цвят на ден, разказа Иво Бакалов, представител на дружеството. „Досега фирмата произвеждаше на ишлеме розово масло и го търгуваше. Но решихме да направим собствена база и ето ни на това прекрасно място“, посочва той чудната гледка към Стара планина и лъкатушещата точно до предприятието Бяла река. Основният пазар на компанията е Япония. Миналата година килограм розово масло се е продавал средно за 10 000 евро за килограм. Националното производство е почти един тон, а на „Розен берг“ – около 100 килограма.

В розоварната на "Розен берг"

В розоварната на „Розен берг“

Leave a Comment