Инвеститори от Саудитска Арабия ще строят ферма с 5 хил. крави до Хасково

Стопанството ще е върху 270 хектара, в него и в мандрата ще се вложат 30 млн. евро

Инвеститори от Саудитска Арабия ще строят в област Хасково кравеферма с 5 хил. животни, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Днес те са запознали министъра на земеделието и храните Десислава Танева с решението си. Към фермата ще има млекопреработвателно предприятие. Инвестицията е на стойност 30 млн. евро, като преките чуждестранни средства са 10 милиона евро. Проектът ще бъде изграден на площ от 270 хектара, на 13 км от град Хасково, в близост до основни пътни артерии.

На срещата, която се е провела в министерството, са присъствали народният представител и председател на Комисията по енергетика Делян Добрев и областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Предвижда се една от най-големите мандри в региона (БМК) да работи по най-новите технологии, да спазва най-високите стандарти за качество и да бъде екологично и икономически устойчива.

Към кравефермата ще бъде изградена и система за управление на 300,000 тона животински отпадъци, с които ще се наторяват и земеделските земи в близост до мандрата. Предработвателното предприятие ще поддържа капацитет от 400 тона мляко на ден.

Десислава Танева е окуражила гостите, че в лицето на МЗХ могат да разчитат и на експертната подкрепа на специалистите в администрацията. Тя изрично е подчертала, че животновъдството е приоритетен сектор за правителството. В тази връзка направлението е включено в различни програми и схеми за подпомагане, като финансирането се осъществява, както със средства от ЕС, така и от националния бюджет. В допълнение Танева е посочила, че страната ни има традиции в говедовъдството, като българските фермери използват  в своите ферми разплодни животни, с доказани генетични качества.

Народният представител Делян Добрев  и областният управител Станислав Дечев са информирали, че местната власт оказва подкрепа на инвеститорите и заявиха, че подобна инвестиция е изключително важна за развитието на региона.

Фермата край Хасково няма да е най-голямата в България. Край село Поповица, област Пловдив от години съществува и почти ежегодно увеличава броя на животните, кравефермата на „Елит“. В края на миналата година стадото наброяваше 5000 броя.

Прочети още: Най-голямата ферма за млечни крави в Европа е край Поповица

Leave a Comment