Тече среща на депутати с двама министри за отпадане на еднодневните договори

работничка на полето с лавандулаДнес в 10 часа е започнала срещата на председателя на аграрната комисия в парламента Румен Христов със земеделския министър Десислава Танева и новия социален министър Зорница Русинова. Срещата е била договорена вчера по време на протеста на земеделци от Южна България пред сградата на Народното събрание. Това информира кметът на село Юнаците, Пазарджишко Стоян Кузев, който бе инициатор на бунта. Протестиращите имаха няколко искания, а основното бе да отпаднат еднодневните договори за наетата работна ръка в селското стопанство.

„И Румен Христов, и Методи Андреев смятат, че еднодневните договори са безумие. Те бяха категорични, че текстовете в Кодекса на труда трябва спешно да се променят“, коментира Кузев. Според него днес народните представители ще успеят да убедят Танева и Русинова за необходимостта от нови правила за изсветляване на доходите на наетите в земеделието.

„Депутатите смятат, че другите ни искания са по-лесни за изпълнение“, допълни кметът, който е и земеделски производител. Сред тях са отпадане на задължението за курсове по растителна защита към Агенцията по храните, отпадане на лиценза за камиони над 12 тона, с които фермерите обслужват дейността си, отпадане на условието за монтиране на водомери при сондажните кладенци, които служат за поливане на културите.

„Ако не се промени в най-кратки срокове Кодекса на труда, сме готови да блокираме главни пътища при Карлово и в областите Стара Загора и Хасково“, посочи още Стоян Кузев.

Участниците във вчерашния протест са били около двеста души. „Не бяхме много, но бяхме достатъчно“, смята кметът.

 

Leave a Comment