Честваме покровителите на християнството Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена21 май е празник и на нестинарите

Днес християнската църква чества първите си царствени покровители –светиите Константин и Елена. Именно в годините, когато Константин е бил император на Византия (през IV. век) християнството става официална религия и гоненията срещу вярващите в Исус Христос спират. Елена е била негова майка и благодарение на нея са построени много манастири и църкви. Освен това тя е открила къде е живял Христос. Попада и на кръста, на който е бил разпънат. След смъртта и на двамата, църквата ги канонизира за светци.

В страната има два големи манастира на името на Константин и Елена – във Варна и до Ивайловград. Една от най-красивите църкви в Пловдив – в Стария град, също носи техните имена.

Празникът е плетеница от езически и християнски обичаи. От една страна вярващите ходят на църква, оставят при иконите дарове, молят се двамата светии да помагат за здраве, късмет и добра реколта. От друга – днес празнуват и нестинарите, които танцуват боси върху горещи въглени.

Свети Константин и Елена е и празник, който отбелязва прехода от пролет към лято.

По традиция празникът се отбелязва в продължение на три дни. По това време някога е била забранена работата на полето, за да не изпратят двамата светци градушка. Хората се събирали на площада, където се е палил голям огън. Задължително се е правил и курбан като жертвоприношение в името на светците. Устройва се „панигир“ – обща трапеза, на която всеки носи по нещо.

На Свети Свети Константин и Елена празнуват Константин, Костадин, Константина, Елена, Елеонора, Елица.

Leave a Comment