Проектите по мярка 2.2. на Рибарската програма ще се подават само електронно. Бюджетът е почти 19 млн. лв.

Мярката ще финансира три сектора – „Малки проекти“, „Рециркулационни системи“ и „Изграждане на нови, разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“

рибовъдствоПрез юни ще бъде отворена за прием мярка 2.2 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите“ на програмата „Морско дело и рибарство“, обяви земеделския министър. Бюджетът на мярката е 18 872 000 лв. Ще се приемат проекти в три сектора: „Малки проекти“, „Рециркулационни системи“ и „Изграждане на нови, разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства„. Това се чете в общите насоки за кандидатстване по мярката, които са публикувани за обществено обсъждане. Коментари и забележки по тях могат да се правят най-късно до 10 юни (как – прочети ТУК).

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Бюджетът за подпомагане на проекти в сектор „Малки проекти“ е 2 милиона лева (за другите два сектора е общо 16.872 млн. лв.). Максималната стойност на инвестицията, предвидена от кандидата, не трябва да е повече от 50 хиляди евро. Минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 3000 лева, а максималният – 48 895 лева. Максималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ за целия програмен период за един бенефициент е 97 790 лева.

При подаване на проектно предложение кандидатите не предоставят бизнес план.

При сектор „Рециркулационни системи“ минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 48 895 лева., максималният – 850 000 лева.

За сектор „Изграждане на нови, както и разширяване и модернизация на съществуващи аквакултурни стопанства“ минималният размер на допустимата безвъзмездна финансова помощ е 30 000 лева, максималният – 550 000 лева.

Ако в проектите е заложено закупуване на транспортни средства, кандидатите трябва да докажат заетост в стопанството минимум 60% от работните дни годишно.

Допустими за финансиране са разходи, извършени от кандидата преди подаването на формуляра за кандидатстване по програмата, но не по-рано от 01.01.2014 г. за:

  1. закупуване на ноу-хау, патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и/или изпълнение на проекта;
  2. подготовка и изпълнение на проекта, инженерни проучвания, оценки, анализи и изготвяне на технически и/или технологичен проект; технологичният проект следва да е изготвен от специалист с образование, съответстващо на спецификата на технологията; разходи за независим строителен надзор, авторски надзор и инвеститорски контрол, които са до 5 на сто от общата стойност на допустимите разходи по проекта или не надвишават левовата равностойност на 25 000 евро;
  3. закупуване на земя, която има пряка връзка с изпълнението на проекта и е в размер до 10 на сто от общите допустими разходи по проекта, в съответствие с чл. 20 от ПМС 119;
  4. строително-монтажни работи /СМР/, извършени след 01.01.2014 г., при условие, че операциите не са изцяло завършени съгласно чл. 57, ал. 2 от ЗУСЕСИФ.

 

Leave a Comment